Skinnerbox – Show Your Teeth

skinnerbox-show_your_teeth.jpgEen Skinner-box is een box bedacht door B.F. Skinner. In de box werd een hongerige rat geplaatst die door het drukken op een hefboom beloond werd met voedsel. De rat ontdekt de positieve bekrachtiging en gedurende het experiment gaat hij steeds vaker op de hefboom drukken. De Skinnerbox waar ik het hier over heb is echter een band. Het Tilburgse trio bestaat uit Preacher Boneway (zang, gitaar), Drill Bill (drums) en Die Eisern Frau (zang, basgitaar). Deze laatste schijnt docent te zijn op de Rockacademie. Mocht je nu spontaan jeuk krijgen dan moet je niet afhaken met lezen, integendeel: Skinnerbox is geen standaardband en al helemaal geen Krezip. Wat precies de hefboom is die gebruikt wordt, durf ik niet te zeggen. Er zijn vele hefbomen waarop gedrukt wordt. Ik denk aan de tachtiger jaren bands als The Birthday Party, Fugazi en Sonic Youth, maar soms ook aan de zeventiger jaren band Talking Heads en op andere momenten aan de negentiger jaren grunge- of post-rockhefboom. Ik heb het idee dat iedereen er zijn eigen draai aan kan en zal geven. Ik verdenk het trio ervan dat ze hier en daar bewust over de grenzen van muziekfatsoen heen gaan. Alsof ze willen zeggen: ‘Wij lijken nergens op. Weg met de hapklare brokken. Skinnerbox is er voor de rauwe fijnproever die wat gewend is’. Ja, als je eenmaal bent gegrepen door Show Your Teeth dan blijf je op de hefboom ‘Play’ drukken. Ook al omdat het na een half uur alweer voorbij is. Voorlopig maak ik er echter in mijn directe omgeving geen vrienden mee. Het kan mij echter weinig schelen: ik druk – teruggetrokken op een kamer waar de pc staat om dit stukje op te tikken, dat dan weer wel – lekker nog een keer op ‘Play’. Lekker puh!


mij=Tocado / Sonic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top