Van Dik Hout – Live In Het Luxor Theater

Van Dik Hout - Live In Het Luxor TheaterWegens omstandigheden (een cadeautje) zat ik afgelopen voorjaar in het oude Luxor theater in Rotterdam. Nou is dat niet geheel een doodzonde, maar ik zat daar dus om een theateroptreden van Van Dik Hout te aanschouwen. En hoewel ik deze band ten tijde van hun zelfgetitelde debuut en de opvolger Vier weken meerdere keren tot mijn genoegen heb zien optreden, was ik over de latere albums niet echt enthousiast meer. Ik was dus duidelijk niet meer de doelgroep voor dit optreden. En toen ik dus hoorde dat er deze avond een opname was gemaakt, ging er een stiekeme grinnik door mijn vriendenkring. Want de vraag was: Zou ons gesnurk ook te horen zijn op Live in het Luxor theater? Gelukkig van niet, naar het nu blijkt. Het beluisteren van deze live-registratie is echter net als het optreden nog steeds een lange onplezierige zit. Allereerst is er een selectie gemaakt uit de meest depressieve en trage liedjes van dit optreden voor op het album. De traagheid van zo’n theateroptreden is dan naar mijn mening ook niet geschikt voor een live-plaat. Daarnaast klinkt zanger Martin Buitenhuis hier ook nog niet op zijn best. In de eerste paar nummers lijkt het wel alsof hij zijn zenuwen niet onder controle heeft, iets wat ik live niet zo goed had gehoord. Toch moet ik mijn mening over het optreden een klein beetje bijstellen. Klassieker “Stil in mij” komt in deze versie toch wel erg mooi uit de verf en het intro van “Meer dan een ander” is eigenlijk best een mooi staaltje zuidelijke gitaarmuziek. En muzikaal gezien staan ze ook wel hun mannetje. Maar dat is niet genoeg om dit tot een volwaardige live-plaat te maken. Daarvoor is ook de live-plaat, net als het optreden, te traag en slaapverwekkend. En gezien het aantal geplande theateroptredens in de nabije toekomst is de koek nog niet op. En ben ik tot de conclusie gekomen dat nu echt alle glans van hun debuut verloren gegaan is.


mij=VDH Records

4 Comments

 1. Anonymous

  Ik ben er ook geweest en vond het een prachtig concert.
  Kijk, als je niet van rustige nummers hout moet je niet naar een theatertour gaan maar een normaal live concert.
  Daar staan ze zeker hun mannetje.
  Maar voor de liefhebbers was dit echt wel toppie.
  Joszzz…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top