Girlschool – Legacy

Girlschool - LegacyGirlschool was ooit een veelbelovend gezelschap dat op sleeptouw werd genomen door Motörhead. Aanvankelijk ging men onder de naam Painted Lady door het leven, maar na enkele bezettingswisselingen werd die gewijzigd in Girlschool waarna een aantal aardige wapenfeiten aan de wereld gepresenteerd werd zoals het debuut Demolition, Demolition en de Ep St. Valentine’s Day Massacre, een samenwerkingsverband met Motörhead. Na al die jaren gaat de band er nog altijd prat op niet alleen het langst bestaande meidenensemble te zijn maar ook het eerste. Dat daarbij gemakshalve voorbij gezien wordt aan The Runaways mag de pret niet drukken en dat doet het dan ook niet, want ondanks het feit dat de hoogtijdagen van de dames allang naar de kerkers van het muzikale archief zijn verdreven, wordt op dit dertigjarige eerbetoon aan zichzelf een ongebreideld enthousiasme tentoon gespreid. Het album is opgedragen aan de in 2007 aan de gevolgen van leukemie overleden Kelly Johnson, voormalig snarenplukster van het inmiddels overrijpe vrouwenclubje en geëerd door middel van een ingemixte ‘spooksolo’ op openingstrack “Everything Is The Same”, en kent een keur aan rocksterren die een voor een en soms gezamenlijk hun opwachting maken. Zo wordt medewerking verleend door bijvoorbeeld J.J.French (Twisted Sister), Neil Murray (oa Whitesnake en Black Sabbath), Toni Iommi, Fast Eddie Clarke, Ronnie James Dio en uiteraard Lemmy. Het zijn vooral deze gasten die Legacy naar een acceptabel niveau verheffen. De dames spelen weliswaar een aardige pot muziek, maar de vrouwelijke tegenhanger van Motörhead blijft met haar op een punkinslag gebaseerde mix van hardrock en metal ver achter bij de prestaties van de uitgenodigde elitetroepen en ontstijgt nimmer het niveau van leuk achtergrondplaatje tijdens het stofzuigen. Niettemin een pluim voor het doorzettingsvermogen van de dames die onverdroten doorgaan met het maken van de muziek die hen na aan het hart ligt.


mij=Wacken / SPV / CNR

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top