Morrissey – Years of Refusal

Morrissey - Years of RefusalVijf poedelnaakte mannen op leeftijd, en een 7″ vinyl-single als enige dat hun geslachtsdelen verbergt voor de camera. Het opvallendste aan deze foto is dat de serieus ogende man in het midden niemand minder is dan Morrissey. Het gaat goed met Mozzer. Hij doet gewoon lekker waar hij zin in heeft. En dat komt neer op in ieder interview vegetarisme prediken, heel erg veel optreden, en dus ook naakt poseren op de hoes van zijn nieuwe single. Of met een baby op de arm op de hoes van dit nieuwe album. Toen Morrissey in 2004 na jaren afwezigheid en zoektochten naar een geschikte platenmaatschappij een comeback maakte met You Are the Quarry was ik meteen weer verkocht. Opvolger Ringleader of the Tormentors uit 2006 viel een beetje tegen, maar nu is er dan Years of Refusal met tien nieuwe nummers en twee nummers die vreemd genoeg begin vorig jaar al op zijn Greatest Hits verschenen. Vreemd omdat deze twee ‘hits’ absoluut niet de sterkste nummers van het album zijn. Het opvallendste aan Years of Refusal is het hoge tempo. Morrissey wordt dit jaar vijftig, maar zijn muziek is ruiger dan ooit. Opener “Something Is Squeezing My Skull” gaat meteen stevig van start en begint ook tekstueel voor Morrissey’s doen opvallend positief: ‘I’m doing very well, I can block out the present and the past now’. Ook “Black Cloud” rockt stevig door, ondersteund door gitaarwerk van niemand minder dan mede-vegetariër Jeff Beck. Toch komen ook liefhebbers van de crooner in Morrissey aan hun trekken, vooral door schitterende nummers als de single “I’m Throwing My Arms Around Paris” en “You Were Good in Your Time”. Morrissey is 25 jaar na de release van het debuut van The Smiths nog steeds een onvoorspelbare en onvoorstelbaar boeiende zanger.


Mij=Decca

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven