Thursday – Common Existence

Thursday - Common ExistenceAf en toe heb ik dat, dan trek ik een avond of dag lang alle toppers uit een genre uit mijn platenkast om even de boel weer wat scherper te zien. Laatst had ik weer eens zo’n bui en trok ik een stapel emo-platen uit de kast. Natuurlijk zat daar Full Collapse, de klassieker die Thursday in 2001 afleverde, bij. Nadat ik die plaat gedraaid had draaide ik ook nog eens A City By The Light Divided, een plaat waar ik, in tegenstelling tot Marty die ’em hier op File Under besprak, bij het verschijnen in 2006 niet geheel van overtuigd was. Toen ik die platen zo achter elkaar draaide, had ik dat gevoel weer. A City By The Light Divided steekt schril af bij Full Collapse. Ondertussen zijn we drie jaar verder, heeft de band major Universal verlaten en verschijnt hun nieuwe cd Common Existence op Epitaph. Het is een beetje gemakkelijk om nu te zeggen dat de band hierop als herboren klinkt, maar dat de band de boel weer beter op de rails heeft staan is absoluut waar. Gelijk bij de track “Resuscitation of a Dead Man” knalt de band in volle vaart je speakers uit. Nou is de openingstrack van een Thursday-plaat eigenlijk altijd een knaller, dit is een voltreffer waarin de band al haar troeven op tafel legt: gloedvolle zang, gelikte koortjes, gedoseerde screams in een ijzersterke melodie. En het mooie is dat Thursday in alle volgende nummers bijna achteloos steeds wéér troef naar troef. Je gaat bijna denken dat de kaarten in dit spel gestoken zijn. Maar daarvoor klinken Geoff Rickly en zijn mannen te eerlijk en oprecht. Tot aan de onheilspellend beginnende en fantastisch opgebouwde afsluiter “You Were The Cancer” dat een van de sterkste tracks van de cd is, blijf ik geboeid zitten luisteren. Het klinkt misschien een beetje sullig om te zeggen dat Common Existence emotioneert, maar ik kan geen ander woord verzinnen om het gevoel dat Thursday met deze plaat weet op te roepen.


mij=Epitaph

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top