U2 – No Line On The Horizon

u2-lines_on_the_horizon.jpgZo, was dat even schrikken toen een paar weken geleden de single “Get On Your Boots” de ether inging. Oude U2-fans spraken van een draak van een single, liefhebbers van het geëxperimenteer op Achtung Baby,Zooropa en Pop waren juist vol lof. Ik ben van de oude stempel en hoewel ik “Get On Your Boots” een catchy liedje vind (na drie keer draaien zit het in je kop) was ik bang voor No line on the horizon. Want zou de rest van het album in de lijn van de single liggen of was de belofte van Bono van trance meets metal toch ietwat overdreven? De opener en titeltrack is nog doorspekt met elektronische geluidjes, maar met het tweede nummer “Magnificent” is het, na het eveneens elektronische intro, raak. Het onmiskenbare gitaargeluid van The Edge domineert hier heerlijk en doet herinneren aan The unforgettable fire. En dat vertrouwde gitaargeluid komt gelukkig vaker terug op dit album, zoals in “Unknown caller”, “FEZ-Being born” en “I’ll go crazy if I don’t go crazy tonight”. Niet erg verwonderlijk, want U2 grijpt voor dit hele album weer terug op hun vertrouwde producersduo Eno en Lanois (in plaats van de eerder aangekondigde Rick Rubin) waarmee ze hun grootste successen boekten in de jaren tachtig. Zij zullen vast de reden zijn dat de bliepjes en bijgeluiden niet zo storend aanwezig zijn als op Pop. Er vallen verder twee zaken op. Ten eerste is dit album ingetogener en daardoor vind ik het spannender dan voorganger How To Dismantle An Atomic Bomb . Daarnaast is het opvallend dat Bono in de refreinen op dit album veel in zijn hoogste regionen zingt. Daardoor rijst een beetje de vraag of hij dit live kan waarmaken. Maar als we de geruchtenmolen mogen geloven kunnen we dat deze zomer zelf nog beoordelen. Met of zonder trance of metal.


mij=Island / Universal

7 Comments

 1. Ludo

  Magnificent is dat he? hoorde m gisteren in Langs de Lijn, echt genant slecht m.i (maar goed ik ben toch al geen U2-fan) pijnlijk slechte productie, zou het eerste de beste hobbybandje nog niet mee aankomen. De stem van Bono ook veel te prominent in de mix (z’n vocal is sowieso niet zo sterk)

 2. Danny

  Nou moet ik er bij vertellen dat ik er misschien ook wel erg gekleurd naar kijk omdat ik toch wel een groot U2-liefhebber ben. Ik vind niet alles goed, maar die single wel. “Unknown caller”is ook zo’n juweeltje.

 3. fred

  Na de single schrikken? Na het be;luisteren van de hele cd ben ik nog meer geschrokken!!! Wat een bagger zeg en dan bedoel ik werkelijk waar ieder nummer.
  Ligt in de achterbak van mijn auto en draai hem niet meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top