U2 – How To Dismantle An Atomic Bomb

Dat de nieuwe U2 uit is zal niemand ontgaan zijn. Tenzij u onder een steen zit of ligt. Maar ervan uitgaande dat radio/TV onder stenen niet mogelijk is, weet u dus dat de nieuwe U2 uit is. Een keur van reclametrucs is namelijk inmiddels uitgehaald om dat duidelijk te maken. De eerste single, “Vertigo”, wordt op diverse plekken misbruikt, Apple heeft een U2Pod te koop en als klap op de vuurpijl scheuren de jongens, spelend op een vrachtwagen, door New York. Hoe origineel. Magoe. Originaliteit was ook niet de insteek van de heren bij het maken van How To Dismantle An Atomic Bomb. Ze wilden het oude gevoel, vier jongens die herrie schopten in Ierland, terug. Want de heren waren te ver van hun roots afgedreven, vonden ze. Als oude U2 fan klinkt mij dat als muziek in de oren, want hoewel het oeuvre redelijk consistent is, echt schitteren deden ze nog maar zelden de laatste tijd. Het heilige vuur leek te ontbreken. En helaas, ook bij How To Dismantle An Atomic Bomb hebben ze dat niet weer gevonden. Opener “Vertigo” is lekker, maar zakt het hard in, in de richting van All You Can’t Leave Behind, toch hun minste album. Het is allemaal onmiskenbaar U2 en wederom nergens echt slecht, maar ik haal net te vaak mijn schouders op. Daarvoor ruikt How To Dismantle An Atomic Bomb te weinig naar zweet. Het is (wederom) gemaakt met Arena‘s in het achterhoofd. Waar het ongetwijfeld weer goed tot zijn recht komt. Maar terug naar de roots is het niet. En daar helpt geen ritje op een vrachtwagen tegen…


mij=Universal

18 reacties

 1. liffey

  eindelijk iemand met een mening die bij de mijne aansluit. Ik lees file under al enkele jaren en hoopte dat de recensie mij zou passen. Als je eerlijk bent dan is dit het eerste album waar een echt sterk nummer op ontbreekt. Pop, door velen bekritiseerd leverde in ieder geval enkele mooie nummers op voor mij (mofo, playboy mansion en please) atyclb hetzelfde verhaal, kite staat hoog in de u2 nummers top 10. De songs van vertigo halen aleen de u2 top 50 niet. het is middelmaat en dat is veel en veel te weinig.

 2. @Thijs: Daar hebben we Gr.R. ook voor in gehuurd. Voor een mening. Niet voor klakkeloos hijgerig gedoe omdat er een nieuwe U2 plaat is. En dat´ie vroeger U2 zeker (meer) kon waarderen weet ik uit ervaring. Ik heb’em vaker dan me lief is gezien in een ‘sexy’ Joshua Tree hempie 😉

 3. Ik ben pas ingestapt met U2 bij ‘Achtung Baby’, wat nog steeds 1 van mijn favoriete albums allertijde is. En wat Liffey al zei, dit album mist sterke nummers, ze zijn weer allemaal mooi en de stem van Bono maakt op zich al heel veel goed, maar echte uitschieters hoor ik niet.

 4. wim

  U2’s roots vind ik nogal twijfelachtig. Het is onzin om, pak ‘m beet, Joshua Tree nog ‘ns over te doen. Pop vond ik in het geheel genomen misschien niet hun beste album, maar toch zeker het meest boeiende. ATYCLB voegt m.i. helemaal niets toe aan hun carriere. Ook al staan er op zich goede tracks op.

 5. Laat ik het nogmaals zeggen: HTDAAB is geen slechte plaat. Daarvoor is het niveau te hoog en teveel U2. De band is zich nog niet richting irrelevantie aan het pearljammen. Maar beloof ons geen hevig rockende plaat en kom dan met dit gestileerde dingetje. Het is net een Maroon 5 die heel hard boe roept! Je schrikt nergens van en lacht je alleen de vellen van je gat. Als de heren ons niet beloofs hadden dan was ik wellicht minder kritisch geweest. Maar nu was ons zweet beloofd en dan wil ik zweet. Geen lavendel…

 6. @Storm. Kijk dat vind ik nou altijd jammer. Als je recensent bent, of journalist moet je per definitie een mening hebben. En een bak kritiek. Ik word het als toekomstig journalist op school al aangeleerd. Waarom moet een recensie altijd kritisch zijn. Gaat het altijd om je eigen mening?!

 7. @Thijs: als je hier nog wat meer rondleest dan zul je zien dat er in lang niet alle stukjes een bak kritiek aan te pas komt. We zijn eigenlijk best mild. Misschien wel te. Maar het is altijd wel een mening. Een recensie zonder mening is een flauw reclamepraatje imho. En dat moeten ze dan maar ergens anders doen.

 8. @Thijs: Hebben we eigenlijk naar dezelfde plaat zitten luisteren?
  “De titel geeft al aan, dat ze nog steeds wereldverbeteraars en idealisten zijn. Vermomt als popmuziekanten. In sommige heftige nummers zoals de hit Vertigo schreeuwen ze het haast van de daken. ”
  In mijn ogen kokketeert Bono met zijn idealisme. Ik vind het allang niet oprecht meer. En Vertigo is wat mij betreft aanstellerij op ten top. Zoals Prikkie al zegt: The Darkness, maar dan anders. En The Darkness was tenminste nog origineel. Maar origineel, dat is U2 natuurlijk al honderd jaar niet meer. Maar dat niet-origineel zijn, dat doen ze dan wel weer goed. Al stapels cd’s lang. Mijn god.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven