Bridge / Jade / Jacks

Bridge.jpgOver Erebus Records is niet veel te vinden sinds hun website offline is. Jammer is dat, want hun missie is het weer beschikbaar maken van verdwenen platen. Lp’s die alleen nog voorkomen in de wishlists van verzamelaars of als schimmig gefluisterd geheim op fora van de fanatiekste liefhebbers besproken worden. Zoals het met dit soort legendarische platen gaat, is het niet alleen de muzikale kwaliteit die voorop staat. Evengoed kan het curiositeitswaarde of een historisch belang zijn om lp’s opnieuw uit te brengen. Het Canadese Bridge valt in alle drie de categoriëeen. Bridge leunt zonder twijfel zwaar op psychedelica, maar het geluid is eerder westcoast-clean dan garage-achtig ruig. Regelmatig zoeken ze rootsgenres op, maar dan klinkt het eerder als Gram Parsons dan als Grateful Dead. Als aardigheidje omschreven de broertjes Webster en hun compagnon Tony Lecaillon, de drie kernleden, hun eigen tracks: van ‘sing-a-long’, ‘slow groove rock’ en ‘happy blues’ tot ‘country’ en ‘ego trip’.
Jade_Faces-of-Jade.jpgRond dezelfde tijd – begin jaren zeventig – onderzoekt Jade de restanten van de jaren zestig en vormt ze om tot een soort proto-sympho. Net als Bridge maakten ze slechts één plaat, om vervolgens te verdwijnen. Waar Bridge vooral erg vrolijk klinkt, is Jade soms een beetje te serieus. Dit viertal past wel even goed in de tijdgeest: de lange haren, wijde pijpen, bakkebaarden en wietwalmen stijgen veelvuldig op. Als unique selling point kunnen ze hun CSN&Y-achtige samenzang en gevoel voor Beatles-melodieën opvoeren (Rest of My Life). De gedateerdheid duikt vooral op wanneer ze met achterstevoren afgespeelde bandopnamen werken als in “My Mary (More Than Ever)”, verder is Faces of Jade een bijzonder fijne plaat.
Jacks_Vacant-World.jpgIn het Japan van die tijd was het tijdperk van Aquarius ook doorgedrongen. Zoals “Dracula” van het Nederlandse ZZ & De Maskers in Japanse oren klinkt, zo klinkt Vacant World van Jacks voor uw recensent. Dit kwartet duikt diep in de experimentelere varianten van de psychedelica. Ooit begonnen als folktrio, ontdekten ze jazz en de geestverruimende vormen van popmuziek. In Japan leverde dat zowaar een hit op, “Marianne”, en uiteindelijk bleef hun oeuvre op een handvol LP’s steken. Vacant World schijnt in het land van de rijzende zon gezien te worden als een absolute mijlpaal.


mij=Erebus / Import

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top