Delain

Twee jaar na het verschijnen van hun debuut album Lucidity komt Delain op 20 maart met hun nieuwe album: April Rain. Was Lucidity toen nog een ‘project van Martijn Westerholt’ (ex-toetsenist van Within Temptation), dit album is het resultaat van een band die zelf vindt dat ze een hechte groep zijn geworden. Na het beluisteren van de cd kon ik de ‘hechte groep’ nog niet echt herkennen. Goede reden om eens met Martijn Westerholt en Charlotte Wessels (vocals) in gesprek te gaan.
Delain
In 2007 zag ik hen voor het eerst op Noorderslag. Bloednerveus stonden ze daar in de grote hal. Desondanks was het optreden toen simpelweg goed te noemen. Martijn had tijdens zijn herstel van de ziekte van Pfeiffer een hoop nummers geschreven. Deze nummers nam hij op met gastmuzikanten. Hij noemde het project Delain. Nadat er steeds meer vraag kwam om ook op te treden was het noodzakelijk om vaste muzikanten te vinden. De zoektocht naar een passende vocaliste was nog het moeilijkst, vertelt hij. Toen hij de hoop had opgegeven hoorde hij Charlotte Wessels bij de opname van de rockopera Infernorama. Hij vroeg haar wat teksten voor hem te schrijven, voor zijn project. Zij kwam deze zelf voorzingen en hij wist meteen dat zij de zangeres moest worden. Toen hij haar weer thuisbracht bleek zij in dezelfde straat te wonen als zijn ouders.


mij=Interview: Saï. Foto's: Klaas
Genre
In de wandelgangen is duidelijk te horen en lezen dat Delain met het nieuwe album verder weg van de gothic-metal en metalscene is gegaan. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: April Rain is een wirwar van muziekstijlen. Zijn jullie van plan de hitlijsten van 3FM te veroveren?
Martijn: “Nee, zeker niet. Juist omdat het zo ontzettend zwaar gemixt is. Onze drummer (Sander Zoer) zei toen hij de cd voor het eerst over de boxen hoorde al dat hij het idee had dat er tongen hijgend uit de boxen hingen. Omdat het zo ontzettend metal geproduceerd is, ook zo gitaargeoriënteerd vergeleken met het eerste album. Het enige is dat de nummers een popstructuur hebben. Couplet, refrein, thema. Maar dus ook met slippende riffs. Ik ben er dus totaal niet bang voor dat het niet in de metalsfeer past. Ik denk eerder andersom. Dat men verwacht dat we softer zouden gaan of poppier zouden worden. En in bepaalde aspecten is dat natuurlijk ook zo, maar in andere aspecten totaal weer niet. En dat is waar we op gemikt hebben.” Charlotte: “Poptructuur, metal-productie en een cello-lijn.”
Martijn: “Ik vind het leuk als men niet zo goed weet wat men er mee moet, met de cd. Want dat betekent dat het niet binnen een hokje past. De fans reageerden op de single ook wat lauwtjes; dat deze te soft was. Maar toen de albumversie op MySpace kwam waren de reacties enthousiaster. En dan hebben ze nog niet eens het zwaarste nummer gehoord! “April Rain” is één van de lichtere nummers. We spelen dit jaar ook op Wâldrock. Dat is een metal-festival. En die boekers boeken echt geen band die niet in de metalsfeer past. En ik heb nog niet echt naar de line-up gekeken, maar we moeten van onze eigen kracht uitgaan.”
Charlotte: “Ik heb alle vertrouwen bij Wâldrock. Wellicht zijn wij de frisse afwisseling.”
Delain
Uitstel release
Ik kom er niet echt achter op welke festivals Delain nog meer gaat spelen. Martijn en Charlotte zeggen dat ze de boeker nog niet gesproken hebben. Wel is duidelijk dat platenmaatschappij Roadrunner Delain groot wil neerzetten. Martijn: “Ze waren zo enthousiast over het album, hadden er zoveel geloof in, dat ze er een prioriteitsrelease van gemaakt hebben. Dan word je net zo op de markt gezet, wordt er net zoveel tijd ingestoken als bij bijvoorbeeld een album van Nickelback of Machine Head. Maar daar hadden ze dus wel meer tijd voor nodig.” Charlotte: “Het is altijd vervelend wanneer zoiets wordt uitgesteld, maar met deze reden konden we er wel mee leven.”
Gastmuzikanten
Anders dan op Lucidity spelen er nu maar twee gastmuzikanten op het album. Marko Hielata (Nightwish) en celliste Maria Ahn.
Charlotte: “Twee jaar geleden waren we van plan weer meerdere gasten te laten mee doen. We waren toen eigenlijk net samen, het was nog niet bekend of en hoe we verder zouden gaan. De band is door het intensieve spelen heel dicht bij elkaar gekomen. En het bleek dat we samen genoeg capaciteit hadden. De pre-producties klonken eigenlijk al perfect. Daarbij kwam tijdgebrek. We hadden onszelf een deadline opgelegd. En bij gastmuzikanten moet je je toch aanpassen aan hun schema. De situatie vormde zich zo dat we zoiets hadden van 'het hoeft eigenlijk niet'.”
Martijn: “Het ging gewoon zo makkelijk met de band. Zo vloeiend en vanzelfsprekend. Voor we het wisten waren we op het punt dat we die gasten nodig hadden. En toen hadden we ze dus nog niet.” Charlotte: “Marko (Hielata) is natuurlijk een verhaal apart. We vinden zijn stem gewoon fantastisch”. Martijn: “We hebben er lang over nagedacht of we hem wel wéér moesten vragen, maar op een gegeven moment dacht ik… fuck it… ik vind hem gewoon te gek, iedereen vindt hem te gek en zijn stem past gewoon perfect bij die nummers. Gelukkig vond hij dat ook. We hadden van te voren gewoon niet gedacht dat het zo uniek zou gaan met de band. Normaal ga je eerst samen spelen, zesentwintig jaar in een garage staan en dan ga je een album maken en daarna ga je echt optreden. Bij ons was het andersom. Wij begonnen met optreden en pas daarna gingen we met de band een echt eigen album maken. En het ging allemaal zo goed. Ik durf te zeggen: echt een stukje magie!”
Delain
Touren met Kamelot
In maart en april tourt Delain met Kamelot.
Martijn: “We kijken er heel erg naar uit. We denken dat het publiek van Kamelot onze muziek ook erg kan waarderen. Het lijkt mij heel leuk deze mensen te overtuigen en met hen een feestje te bouwen. De hele band kijkt er naar uit om echt te gaan touren. Spanje, Frankrijk, Duitsland. Voor het eerst echt met een nightliner, dus dan krijgen we ook echt dat tourgevoel. Ik heb Kamelot nog nooit goed beluisterd, dat is tot nu toe een beetje langs mij heen gegaan. Maar de band an sich spreekt mij wel aan. Qua sfeer.”
Charlotte: “Het wordt compleet nieuw. En spannend. We gaan verder weg en spelen langer dan we ooit hebben gedaan. En nieuw publiek.”
Charlotte en Martijn realiseren zich dat een band als Kamelot anders functioneert dan zij. “Amerikaans is een bijvoeglijk naamwoord voor glad en perfectie. Qua productie zien we uit naar die perfectie.”
Teksten
Charlotte heeft de teksten voor dit album geschreven. Eerder al heeft ze als singer-songwriter gewerkt. Haar studie (cultuurgeschiedenis met een minor op theologie) hoor je mooi terug in het nummer “Virtue And Vice” volgens Martijn. Het nummer “On The Other Side” heeft voor haar grote persoonlijke waarde. Ze wil hier wel iets over kwijt. “Mijn moeder is heel erg ziek geweest, borstkanker. En tegelijkertijd is de vader van een vriend van mij overleden. Dat was heel heftig. Het komt veel dichterbij. Het is opeens geen ver-van-je-bed show meer. Met dat in mijn gedachten is dit nummer ontstaan. Als ik er aan denk, raak ik er vol van en weet ik de woorden niet te vinden om dat uit te drukken. Met dit nummer lukt dat wel. Leven en dood, niet alleen somber, maar ook mooi en trots horen daarbij.”
Het nummer “I'll Reach You” is ontstaan uit een samenwerking met BT (de Britse KPN) en werd gemaakt voor Unicef als charity-nummer. Charlotte: “Hoe dat er precies uit gaat zien is nog onbekend. De versie op het album is anders. We hebben het op het album gezet, omdat we het gewoon een mooi liedje vinden. Maar de tekst is aangepast.
Een charitynummer is oké om te doen. Ik vind persoonlijk dat je ook een soort van maatschappelijke rol te vervullen hebt. Maar als het gaat om onze muziek dan hebben we toch gekozen om gewoon muziek te maken en niet om de wereld te redden. Je moet als band niet belerend willen zijn. Daarom hebben we ervoor gekozen op het album een wat algemenere tekst te nemen.”
Delain
Recessie?
Martijn: “Muziek zit sowieso al in de crisismodus. Omdat het zo slecht gaat met de cd-verkoop. Maar men zegt dat wanneer het slecht gaat met de economie mensen weer terug grijpen naar de muziek. Dat zou leuk zijn. Verder merk ik er weinig van.” Charlotte: “Ik heb wel gehoord van andere bands dat ze er last van hebben. Bij Roadrunner Duitsland. Maar in Utrecht heeft een cd-winkel net een drie keer zo groot pand betrokken. Maar dat kan ook komen omdat ze zo'n beetje nog de enige zijn die over is.”
Martijn: “Mensen blijven graag naar een concert gaan. Je moet wel heel erg in de bijstand zitten wanneer je geen € 10 kunt betalen voor een concert.” Charlotte: “Dat scheelt natuurlijk ook, wij geven vrij laagdrempelige shows. Je hoeft bij ons geen € 60 te betalen om ons (in de ArenA) te kunnen zien.”
Toekomst
Martijn: “We hebben van te voren besloten dat we zo snel mogelijk weer verder gaan. Juist omdat het nu zo lekker gaat, omdat de chemie er is.” Charlotte: “Van de week was het voor het eerst dat ik weer wat ideeën heb opgeschreven. We verkeren nu een beetje in de pauzestand, maar zodra er weer een week vrij is dan wordt er vast en zeker weer geschreven. Dat is denk ik ook voornamelijk de klik van de band, dat we, zodra het maar even kan, weer nieuwe dingen schrijven.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven