Lars Horntveth – Kaleidoscopic

Lars Horntveth - KaleidoscopicNaast symfonische- of progressieve rock en vrijwel alles met akoestische gitaar luister ik graag en veel naar klassieke muziek. En hoewel het overgrote deel van de releases in mijn muziekverzameling jonger dan vijftig jaar is, schuren mijn grootste favorieten toch altijd direct of indirect tegen het klassieke genre aan. En aan dat lijstje kan nu een volgende favoriet toegevoegd worden: Kaleidoscopic van het Noorse muziektalent Lars Horntveth. Hij werd bekend in jazz-kringen met zijn eigenwijze band Jaga Jazzist, en een solo-cd (Pooka uit 2004) liet al horen tot wat voor kunstzinnigheden hij muzikaal in staat is. Wat hij met Kaleidoscopic heeft gepresteerd grenst aan het onmogelijke, zeker als in acht genomen wordt dat hij nog geen dertig jaar oud is, geen klassieke muziekscholing heeft, en nog niet eerder serieus werk voor een symfonieorkest heeft geschreven. Kaleidoscopic bestaat uit één lang stuk van 36 minuten waarin het symfonieorkest op prachtige wijze de hoofdrol speelt, maar waarin ook plaats is voor moderne percussie en zelfs elektronische klanken. En dit alles vormt samen een geheel alsof het altijd al zo is geweest: alsof gitaren (akoestisch én elektrisch), synthesizers en elektronische ritmes al eeuwen hun plaats hebben in het orkest –  zo’n eenheid van klankkleur is het geworden. Horntveth heeft het geheel zelf gecomponeerd en gearrangeerd, en neemt tevens de klarinet- keyboard- en gitaarpartijen voor zijn rekening. Hij heeft zijn compositie een visuele zeggingskracht meegegeven die in de moderne muziek nauwelijks nog voorkomt, en die zich wat mij betreft hierin kan meten met veel werk van Claude Debussy of Maurice Ravel. Het laat zich moeilijk voorspellen bij welk publiek deze toverdrank voor alle zintuigen het meest in de smaak zal vallen. Stiekem hoop ik dat het vooral verstokte luisteraars naar klassieke muziek bereikt, liefst hen die ervan overtuigd zijn dat moderne muziek geen klassieke muziek is, en ook nooit zal worden. Kaleidoscopic zal ze vrijwel zeker van het tegendeel overtuigen.


mij=Smalltown Supersound / Konkurrent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top