Omar Rodriguez-Lopez Group – Despair / Megaritual

Omar Rodriguez-Lopez - Despair / MegaritualDeze week doet Omar Rodriguez-Lopez met zijn band Nederland aan voor twee concerten. Dat is dus niet met The Mars Volta, maar met zijn Omar Rodriguez-Lopez Goup, waarin overigens wel meerdere The Mars Volta-leden zitting in hebben. Het zal me benieuwen wat ze gaan spelen. Als Rodriguez-Lopez wil, dan kan hij het publiek dat afkomt op zijn The Mars Volta (of At The Drive-in zo je wilt) faam namelijk flink tegen de haren in strijken als hij bijvoorbeeld tracks gaat spelen van Despair. Dit album – waarvoor hij de opnamen in zijn uppie in Jeruzalem deed in voorbereiding op The Bedlam in Goliath – is namelijk behoorlijk pittige kost. Rodriguez-Lopez knutselt zich suf in een weirde mix van experimenten op zijn gitaar en opnamen die hij daar in de omstreken deed. Hij heeft zelfs nog het lef om in de linernotes te zetten dat de songs written zijn door hemzelf. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat hier heel veel schrijven aan te pas gekomen is. Het draait vooral om het creëren van beklemmende sferen. Als hij hiermee het podium om gaat wordt het publiek waarschijnlijk gillend gek. Om wanhopig van te worden inderdaad.
Omar Rodriguez-Lopez Group - Despair / MegaritualIk gok echter dat Omar Rodriguez-Lopez en zijn kompanen op het podium eerder zullen kiezen voor liedjes van Megaritual. Dat ik ze liedjes noem, dat zegt al genoeg. Maar toegankelijke top 40 deuntjes worden het vanzelfsprekend nergens. De tracks voor Megaritual nam Omar op in zijn tijd in Amsterdam in 2005 en hij deed dat deels met de hulp van zijn broer Marcel. Natuurlijk overspoelt Rodriguez-Lopez op deze cd ook weer zijn toehoorders met experimentele muziek, maar de negen tracks van Megaritual gaan tenminste meer een duidelijke kant op in plaats van een beetje richtingloos rond te waaieren en lijken niet zoals bij Despair bedoeld om angst in te boezemen. De gestructureerde wanorde van Megaritual ligt veel dichter aan tegen die van The Mars Volta. “Screaming Babies Inside Out” en “Bells At The Slipstream” zijn hier aardige voorbeelden van. Dit soort tracks zullen de toehoorders van zijn kwintet in Amsterdam en Groningen waarschijnlijk veel beter bevallen dan wanneer hij het gedreutel van Despair gaat spelen.


mij=Willie Anderson / Konkurrent & Willie Anderson / Konkurrent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven