Epica – The Classical Conspiracy

Epica-TheClassicalConspiracy.jpgKlassieke muziek en metal, zo op het eerste oog zijn dat twee werelden van verschil. De muziekgeschiedenis bewijst echter dat beide uitersten prima hand in hand samen kunnen gaan. Dat Epica al langer een zekere liefde heeft voor klassieke – als ook typische filmmuziek bewezen ze al met hun eigen composities, maar met name met het album The Score. Voor Epica was de tijd nu rijp om de combinatie van metal- en klassieke muziek verder uit te diepen en naar een nieuw niveau te brengen. The Classical Conspiracy is de registratie van een bijna tweeënhalf uur durende live-show, met Epica nummers en hun bewerkingen van klassieke meesterwerken en filmscores. De gehele show is opgenomen in Miskolc, Hongarije. Epica brengt de uitvoeringen samen met een 40-mans orkest en een dertig koppen tellend koor. Dat dit niet iets nieuws is bewezen eerder al bands als Metallica (Symphony & Metallica), Within Temptation (The Black Symphony) en Dream Theater (Score). Wat wel bijzonder is, is dat het orkest niet alleen de ‘begeleidingsband’ is bij de nummers van de desbetreffende band, maar dat er ook andere nummers, soundtracks en echte klassiekers gespeeld werden. Zo kun je zeggen dat Epica het orkest en het koor begeleidt bij het eerste deel van het concert en dat het bij het tweede deel meer andersom is. Het eerste deel bevat namelijk met name bekende werken van onder andere Vivaldi (“Presto”), Verdi (“Dies Irea”), Grieg (“In The Hall Of The Mountain King”) en Prokofiev (“Montagues & Capulets”) als ook de filmmuziek van Spiderman, Star Wars en Pirates Of The Caribbean. Het vervolg is een zeer uitgebreide doorsnede uit het oeuvre van Epica. Het orkest is natuurlijk fantastisch in haar uitvoering. De composities zijn prachtig uitgevoerd. Je hoort dat het live is, maar toch spelen ze zo strak dat het bijna een studio-opname (Simone Simons’ stem is alleen niet altijd even zuiver) had kunnen zijn. De typische orkestuitvoering wordt versterkt in kracht, volume en uitstraling door de muzikanten van Epica en dat geldt evengoed vice versa. Een nummer als “Unholy Trinity” bijvoorbeeld klinkt nu nog vetter dan op The Score.


mij=Nuclear Blast / PIAS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top