Ponoka – Built To Fly

Ponoka - Built To Fly‘Overdonderende cinema van een regisseur en acteur die maar blijven verbazen’ aldus het oordeel van Rick de Gier over There Will Be Blood, zijn favoriete film in 2008. Naast filmrecensent is De Gier ook voorman van de Utrechtse band Ponoka. In 2007 verscheen hun debuut Hindsight, dat zeer positief werd ontvangen. De vraag is natuurlijk of ze met opvolger Built To Fly misschien ook kunnen overdonderen en verbazen. Het eerste nummer begint in ieder geval al goed, met een strakke gitaarriff en lekker schreeuwerige achtergrondzang van toetseniste Alice ten Brinke. De nummers die volgen worden knap gebracht, maar blijven vaak wel iets te netjes binnen de indielijntjes, waardoor het overdonderende effect vooralsnog uitblijft. Erg fraai zijn vooral de wat rustigere nummers zoals “Sentimental Songs Don’t Last” en “4:15 to Amsterdam”. Met name dit laatste nummer, inclusief een ode aan het reizen per trein (‘I hope I never learn to drive’), is mooi ingetogen. Dit geldt ook voor het indrukwekkende “Come Outside” dat het album met sombere mondharmonicatonen afsluit. Built To Fly is een album dat niet echt overdondert en zeker niet verbaast, maar wel met veel liefde en vakmanschap is gemaakt. Een eervolle vermelding is op zijn plaats voor het artwork van Simon van Alphen, dat bij ieder nummer zorgt voor passende visuals in stripvorm. Schitterend gedaan.


Mij=Volkoren / Munich

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top