Firetime / The New Earth Group

Firetime - RotanCheech Wizard was een leuke avontuurlijk bandje uit de Rotterdamse underground muziekscene. Geen gemakkelijk bandje overigens, maar een die mij het gevoel gaf van een kind in de snoepwinkel die overal van mocht proeven en dat dus ook deed. Na hun cd Firetime was echter de koek op en ging de band uit elkaar. Maar uit de as van Cheech Wizard is nu een nieuwe band opgestaan: Firetime, met naast drie ex-Cheechers ook The New Earth Group-toetsenist Fonkeltoff en ex-LaLa Limited drummer Arjen van der Straaten. En dit vijftal geeft op hun debuut-cd Rotan me eenzelfde gevoel als Cheech Wizard. Alleen is het deze keer geen snoepwinkel vol popsnoepjes meer, Firetime zet hoger in. Van een zanger is bijvoorbeeld geen spoor meer te bekennen. De band stoeit een cd lang met invloeden uit de progressieve rock en jazzhoek. Hierbij komen ze uit op een kruispunt tussen Battles, King Crimson, Zappa en Joe Satriani. Dit lijdt tot een doldriest avontuur, zoals ik het nog niet eerder gehoord heb van een Nederlandse band. Ondanks de enorme complexheid van de muziek weet de band toch helder, retestrak en supermelodieus voor de dag te komen. Als Battles zo groot kan worden in Nederland, dan moet er voor Firetime absoluut ook een onverwacht groot publiek zijn. Met superstip de top tien in van Leukste Nederlandse Bandjes van dit moment.
The New Earth Group - Tam Boe ManOok uit Rotterdam en gelieerd aan Firetime is The New Earth Group. Zij verrasten mij vorig jaar rond deze tijd met hun sterke titelloze debuutplaat. Ik vond het jammer dat ik ze niet mee kon pakken op Noorderslag afgelopen januari. Helemaal toen ik achteraf las dat ze maar liefst een 9 kregen van Menno Visser in het verslag van hun optreden die avond. Voor de duidelijkheid: dat was hetzelfde cijfer als Kyteman kreeg die avond, en die alom werd bestempeld als de sensatie van heel Noorderslag. Blijkbaar waren er méér sensaties die avond voor wie wat verder keek dan zijn neus lang was. Maar ja, het blijft natuurlijk wel spacy psychedelische jazz prog en dat vinden de mensen al snel te moeilijk. Tot mijn verbazing verschijnt er met Tam Boe Man nu zelfs een live-cd van het optreden van die avond. Volgens mij gebeurde het nog niet eerder dat een optreden van Noorderslag integraal op cd uitgebracht werd. Het was dus inderdaad een bijzondere avond daar in de CBK-zaal in Groningen, anders gebeurt dat niet. Bij beluistering blijkt dat ook nog eens te kloppen. Het Tam Boe Man is eigenlijk de integrale live-uitvoering van de twee nummers die de debuutplaat telde: “De Notenkraker Boom Suite” en “Electric Mario”. De live uitvoeringen geven een net wat warmer, organischer (of losser zo je wilt) gevoel dan de studioversies. Vooral het schallende koperwerk en het gitaarwerk van Vincent van Duin is geweldig. Zonder daarbij overigens de strakke, swingende ritmesectie tekort te willen doen. Hopelijk kan ik ze binnenkort ook eens écht live aan het werk zien.


mij=Laterax & Willie Anderson / Konkurrent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.