Health – Health / Health//Disco

health-health.pngBeetje laat? Oh, absoluut. Maar hun optreden dit weekend op Motel Mozaique rechtvaardigt dat ik anno 2009 nog snelsnel een stukje wegklad over het – dat moet je de band uit Los Angeles nageven – bijzondere debuut Health uit 2007, dat eind vorig jaar in Nederland verscheen. De plaat is even kort als compromisloos: vanaf track twee gaat het snoeihard los en vechten ritme, noise en punk om de boventoon. Ik heb het begrip postpunk nooit zo begrepen, maar dit is wat ik erbij zou verwachten: muziek wars van songstructuur, stijl en rede, die je als luisteraar op de tweede plaats zet (met de meest ironische bandnaam in tijden). Persoonlijk vind ik het overigens strontvervelend om naar dit soort half geïmproviseerde chaos in de vorm van muziek te luisteren, maar die weerzin koester ik ook jegens Battles en Animal Collective en daar zijn ook genoeg fans van. Bovendien is er goed nieuws: Health lijkt bezig melodie toe te voegen aan hun tegendraadsheid, en dan wordt het opeens genietbaar in plaats van slechts een muzikaal wapenfeit. Luister maar eens naar de nieuwe single “Die Slow” van het deze zomer komende album Get Color (hij is al te streamen), die veel belooft voor het optreden zaterdagmiddag, dat hopelijk lekker hard wegknalt tussen de overige bands.
health-disco.jpgLaten we trouwens niet vergeten dat Health al twee kanten had: er bestaat een geweldige remixplaat van het debuut, waarvan de “Crimewave”-remix de doorbraak werd voor zowel Health als de remixers, Crystal Castles – waarschijnlijk vooral dankzij de video. Vrijwel alle tracks van deze remixplaat hebben hun tijd gehad op mijn mp3-speler, en aangezien de hele cd momenteel in de uitverkoopbakken te grabbel ligt, is het nog best een aanrader. Er staan namelijk een handvol frisse bangers op voor wie van vuige electro houdt. Allereerst is daar de snoeiharde opener “Triceratops”, die nog dateert uit de tijd dat de Acid Girls een bekende en hippe mp3-weblog hadden, nu opgelost in de vergetelheid. Ook de fijne Röyksopp-achtige synths van NarcTrax op “Heaven” doen het nog steeds erg prima bijna een jaar na dato, evenals die van Thrust Lab en CFCF, die beide sindsdien helaas geen spat bekender geworden zijn. Dat is het overigens wel ongeveer. De rest van de cd kunt u gevoeglijk vergeten.


mij=Lovepump United

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top