The Epstein – Last of the Charanguistas

The-Epstein_Last-of-the-Charanguistas.jpgMocht je – zoals ondergetekende – het idee koesteren dat nieuwe alt.countrybandjes eerst in Nederland opgepikt worden, voor andere Europese landen ze ontdekken, dan haalt The Epstein dat idee grandioos onderuit. In 2007 stonden ze al op Glastonbury (als winnaars van de Emerging Talent Competition). Nu kan dat komen doordat hun thuishaven Oxford is, de thuisbasis van stiff-upperlip-Britain, roeiers en Engelse detectives. En dan toch een dwarse vorm van Americana maken – het is niet het enige anachronisme dat The Epstein koestert. (Ik heb het nog niet eens over hun naam, die meer aan de Britse pophistorie doet denken dan aan banjo, fiddle en de Amerikaanse muziekgeschiedenis.) Hun zwaar op country leunende liedjes zijn overigens bij lange na niet onder de noemer zuivere Americana te scharen, zo je zulke labels al wilt horen. Het gebied waar bijvoorbeeld Calexico veel inspiratie vandaan haalt, de aan Mexico grenzende staten, lijkt ook in Oxford op te duiken (“Dance the Night Away”). Een mooie folkballade als “The Dress She Wore” had ook prima in het oeuvre van Engelse folkies gepast. “I’ll Be Gone”, tenslotte, één van de prijsnummers van deze plaat, lijkt zowaar richting Southern Rock te gaan. Verrassende plaat van een verrassend bandje.
We gaven ism Sonic enkele exemplaren weg van deze fijne plaat in een prijsvraag. Maar die zijn al lang uitgedeeld.


mij=Rough Trade / Sonic

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven