Anekdoten – Chapters

Anekdoten - ChaptersOoit leek ik met een Amerikaan die ik kende via een mailinglist een goede deal te sluiten. Hij was sinds hun debuut fan van Urban Dance Squad, maar kon steeds lastiger aan hun cd’s komen. Ik bood aan hem de UDS cd’s op te sturen. Hij vond het goed en vroeg me wat ik er voor terug wilde. Ik zei dat hij vast wel wat progrock had die ik nog niet kende, maar vast boeiend zou vinden. Hij kwam toen op de proppen met de naam Anekdoten, een Zweedse progressieve rockband die toen net hun tweede cd Nucleus uitgebracht had. Hij zou mij naast Nucleus ook hun eerste cd Vemod sturen uit 1994. Deal done dacht ik. Totdat ik zijn pakketje thuis kreeg. Waar ik hem originele cd’s opgestuurd had, stuurde hij mij twee laffe cdr’s, zonder artwork of wat dan ook! Ik stuurde hem een pissig mailtje, maar hij zei me dat we daar niets over afgesproken hadden. Nu ja het zal wel dacht ik en ging die cdr’s dan maar beluisteren. Wat ik daarop hoorde dat beviel me vervolgens zo dat ik de cd’s alsnog kocht. Anekdoten maakte op die twee cd’s avontuurlijke progressieve rock die in de lijn lag van King Crimson. Dat is niet raar ook als je weet dat de band eerst King Edward heette en King Crimson-covers speelde. Het vreemde is echter dat ik de band vervolgens compleet uit het oog verloor. Er blijken naar die eerste twee cd’s nog drie studio cd’s en een aantal live-cd’s verschenen te zijn met daarop vooral opnames van Japanse optredens. Daar schijnt Anekdoten absurd populair te zijn namelijk. Met het verschijnen van Chapters kan ik nu mooi de achterstand die ik opgelopen heb inhalen. En ik vrees dat deze verzamelaar, waarop een overzicht gepresenteerd wordt van de eerste vijf albums aangevuld met wat demo’s er weer toe zal leiden dat ik binnenkort mijn cd-collectie aan ga vullen. Anekdoten, met als stijlkenmerk de dreinende bas van Jan Erik Liljeström en dito Mellotron van Anna Sofi Dahlberg, blijkt ook de afgelopen drie cd’s een erg boeiende band gebleven te zijn. Met als grote pluspunt dat de zang sterk verbeterd is sinds ik afgehaakt ben. Wie Opeth, Anathema, Riverside en Porcupine Tree boeiende bands vindt, moet Anekdoten absoluut eens proberen. Chapters is hiervoor de ideale aftrap.


mij=Kscope / Bertus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top