Booker T. Jones – Potato Hole

Booker-T_Potato-Hole.jpgZou het lukken om een stukje over Booker T. Jones te schrijven zonder “Green Onions” te noemen? Nee dus, in de eerste zin kom ik er al niet onder uit. Hoe hij zich ook wendt of keert, zijn naam en die van zijn partners in crime Donald Duck Dunn, Al Jackson Jr. en Steve Cropper (The M.G.’s) is voor eeuwig verbonden met die ene, uit een toevallige jamsessie ontstane hit. Het zorgde er meteen voor dat Booker T. Jones misschien wel beroemdste Hammond-organist ter wereld (herstel: Hammond B3-organist) werd en de sound bepaalde voor platenlabel Stax. Maar dan hebben we het over meer dan 35 jaar geleden. Booker T. werkt nog steeds en treedt ook nog steeds op. Potato Hole is zowaar zelfs een nieuwe studioplaat, opgenomen voor ANTI-records. Met hulp van Neil Young en vooral The Drive-By Truckers klinkt Potato Hole vooral fris en anders. Verwacht geen Stax-soul, maar een donderende sound, inclusief southern-rockgitaren. De groove dreigt regelmatig ten onder te gaan en houdt zich maar ter nauwernood staande in het geweld (het relaxte “Nan” klinkt als het oog in een orkaan). Meest bijzondere tracks is de cover van Outkast‘s “Hey Ya”. En geloof me: de versie van Booker T. Jones en zijn begeleidingsband The Drive-By Truckers is vele, vele malen beter dan het origineel.


mij=ANTI- / Epitaph

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven