God Dethroned – Passiondale

God Dethroned - PassiondaleIk opperde eens dat ik het te gek zou vinden als God Dethroned hun nummer “Firebreath”, een eerbetoon aan zeeheld Michiel de Ruyter, verder zou uitwerken tot een hele cd over onze eens zo superieure zeemacht. Welnu, ik blijk geen Jomanda, echter het nieuwe album van mijn favoriete Nederlandse deathmetal-band is wel een conceptplaat geworden over een historische gebeurtenis. Centraal staat de Slag om Passchendaele (door de Engelstalige soldaten verbasterd tot Passiondale), die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd uitgevochten en waarbij honderdduizenden soldaten sneuvelden. De keuze voor dit thema blijkt een gouden greep. De melodieuze, agressieve deathmetal van onze landgenoten past prima bij de tragiek, de heroïek en de dramatiek van het slagveld. Alsof jezelf vooroploopt tijdens de vele zinloze gevechten. De kogels vliegen je bijna letterlijk om de oren, de modder staat tot aan je knieën en overal niets dan bloed en rottende lijken. Met oudgediende Roel Sanders terug op drums klinkt God Dethroned als herboren. Dit album behoort zonder meer tot het beste werk van deze meesterlijke band. En nummers als “No Man’s Land”, “Poison Fog”, “No Survivors” en “Behind Enemy Lines” kunnen zo aan de live-set toegevoegd worden. Succes verzekerd. Ik weet dat ik nochtans vrij positief ben over veel cd’s, deze is zeer zeker de moeite waard.


mij=Metal Blade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top