Jeffrey Foucault / VA – A Tribute To Utah Phillips

jeffrey_foucault-shoot_the_moon_between_the_eyes.jpgFans van de Amerikaanse singer-songwriter John Prine (geboren in 1946) hoeven niet te schrikken: Prine leeft nog! Jeffrey Foucault is ook Amerikaan en singer-songwriter, alleen van een latere generatie. Naar verluid heeft hij gitaar leren spelen op zijn vaders gitaar met behulp van de songs van Prine. Kennelijk was er een reden, waarschijnlijk liefde voor de liedjes, om zoveel jaren later toch maar weer eens naar die liedjes terug te grijpen. Dertien stuks zijn er op Shoot The Moon Right Between The Eyes beland. Foucault blijft redelijk dicht bij de originelen. Het is een eerbetoon en hij heeft kennelijk geen enkele drang om eens gek te gaan doen met de songs. Hierbij zal ook niet helpen dat het belangrijkste wapen in de strijd van Foucault een akoestische gitaar is. Alhoewel hij op de meeste uitvoeringen wel muzikale ondersteuning krijgt. Toch wil ik hier helemaal niet negatief overkomen, want ik vind het een prima cd. Ik kan me voorstellen dat Prine hier best trots op is.
va-a_tribute_to_utah_phillips.jpgFans van Utah Phillips hebben het slechte bericht vast al wel meegekregen. Hij is 23 mei 2008 overleden. De reden dat de cd Singing Through The Hard Times (A Tribute To Utah Phillips) is ontstaan, was dat er geld nodig was om de zieke Phillips er weer bovenop te helpen. Helaas haalde de tijd de uitvoering van het idee in. Bruce ‘Utah’ Duncan Phillips (1935) was een bijzondere man: vakbondsleider, poëet, presidentskandidaat, vredesactivist, verhalenverteller en singer-songwriter. Het werk van de Amerikaan werd bij leve al door vele grootheden gecovered, zoals Tom Waits en Emmylou Harris. Het uitbrengen van een Tribute-album was dan ook een goed idee. Gelukkig hebben de samenstellers niet elke scheet de kans gegeven om op de release te verschijnen, maar kwaliteit als criterium genomen. Over de doden niets dan goeds, maar ik moet zeggen dat ik de songschrijver Phillips meer waardeer dan de zanger Phillips. Deze verzameling is dan ook een gouden greep. Twee cd’s vol met vooral uitvoeringen van werk van hem, aangevuld met wat songs die om een andere reden de cd’s gehaald hebben. Er staat werk op van mij bekende namen als Emmylou Harris, Mary Black, Pete Seeger en Ani DiFranco, maar ook de vele mij onbekende artiesten weten het materiaal in de alt.country -en folkhoek waarde te geven. Een deel van de opbrengst gaat overigens ter ondersteuning naar de familie van ‘Utah’.


mij=Continental / Munich & Righteous Babe / Ada / Rough Trade

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven