Johan – 4

Johan - 4Natuurlijk zitten jullie niet te wachten op cijfertjes. De wetenschap dat 4 inderdaad het vierde album van Johan is, lijkt me overbodige informatie. Daarnaast ga ik er vanuit dat het feit dat het album precies op vier mei verschijnt op toeval berust. Dat Johan uit vier bandleden bestaat mag een bekend feit zijn. Voor het eerst in de geschiedenis van de band zijn het echter dezelfde personen die ook het voorgaande album bevolkten. En als ik Jacob de Greeuw was, dan zou ik proberen deze samenstelling ook voor de toekomst veilig te stellen. Want als een ding duidelijk wordt bij het beluisteren van het nieuwe album dan is het wel dat Johan in deze formatie op dreef is. De keuze om eens wat minder tijd te besteden aan het bijschaven en polijsten pakt goed uit. De muziek klinkt vertrouwd Johan, maar dan een tandje rauwer, onstuimiger. Luister bijvoorbeeld eens naar het stevig doorbeukende “The Receiving End” waarin drummer Jeroen Kleijn even heerlijk los mag gaan. Ook de nummers van de hand van bassist Diets Dijkstra en gitarist Maarten Kooijman, waarin zij zelf de vocalen voor hun rekening nemen, komen goed uit de verf. Voor de vierde keer op rij bewijst de band een vaste waarde te zijn in het Nederlandse muzieklandschap. Zelf vind ik het onzin om cijfers aan muziek te geven, maar als we daar hier wel aan zouden doen, zou ik nu vier uit vijf uitdelen. Waarom niet de volle vijf? Omdat het altijd beter kan. Dat stimuleert en houdt scherp. En wie weet verschijnt die volgende Johan dan nog sneller.


mij=Excelsior / V2

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top