Meindert Talma – Tamango

Meindert Talma - TamangoSinds ik voor een paar centen de eerste twee cd’s van Meindert Talma kocht, volg ik de releases van Talma trouw. Toch had ik gemist dat hij in 2006 tijdens het Noorderzon-festival in Groningen een voor mij verrassende andere kant van hem had laten zien. Ten eerste was Tamango een Engelstalig programma en ten tweede nam Talma zelf geen plaats achter de microfoon. Het evenement was een samenwerking met de Jan Klug, een Duitser die na zijn studie jazz/saxofoon aan het conservatorium van Groningen in deze stad was blijven hangen en na wat omzwervingen deels omgetoverd was tot knutselaar met computerbeelden. Talma vroeg hem zijn tragische liefdesgeschiedenis rond The Tourist en Jackie Hall van beelden te voorzien. Het geheel was een groot succes tijdens Noorderzon en nu, bijna drie jaar later, verschijnt het programma als cd én dvd. Ik moest er zelf behoorlijk aan wennen dat de karakteristieke stem van Talma en het kneuterige geluid van zijn eerdere albums niet terug te vinden is op Tamango. Maar een keer meegezogen in de zorgvuldig gearrangeerde muziek die Talma schreef in combinatie met de overtuigende zang van Jurgen Veenstra (Moonlizards) als The Tourist en Klaske Oenema als Jackie Hall, vergeet je dat gemis al snel. Talma heeft een set bijzonder fraaie liedjes neergezet in de trend van grote vertellers als Nick Cave en Lou Reed. De vertelling krijgt nog meer kracht als je de beelden erbij bekijkt. Die zijn voor de dvd gefilmd zijn door de Groningse filmmaker René Duursma. Hij heeft gebruikt hiervoor een combinatie van eigen materiaal (met Krause als Jackie Hall) en beeldmateriaal van Michael Hall wiens oorspronkelijke Super-8-films de inspiratie voor Talma vormden voor dit boeiende project.
Meindert Talma treedt maar beperkt op met deze show. Je kunt Tamango hier live zien:
14 mei, Paradiso, Amsterdam
15 mei, Theater Kikker, Utrecht
4 juni, Vera, Groningen
5 juni, Openbare Bibliotheek, Groningen
13 juni, Oerol Festival, Terschelling

Voor het optreden in Theater Kikker gaf File Under in samenwerking met Tivoli enkele duo-tickets weg. Daarvoor ben je nu te laat.


mij=Excelsior / V2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven