Duo Fado Instrumental – Ilha Maravilha

Duo Fado Instrumental - Ilha MaravilhaIk heb een grote voorliefde voor cd’s die geheel in eigen beheer worden opgenomen en uitgebracht. Uit ervaring weet ik ook hoeveel tijd en energie het kost om je muziek geheel naar eigen smaak en inzicht vast te leggen in een opname. Maar over het algemeen is het dat wel waard: het levert muziek op die volledig is ontstaan vanuit de overtuiging van de artiest om iets geheel eigens te maken, zonder dat daar een commercieel marketingplan van een platenmaatschappij achter steekt. Hulde dus aan de creatieve doe-het-zelver. Een bijzonder mooi voorbeeld hiervan ontdekte ik onlangs geheel bij toeval toen ik op Kasteel Rijnhuizen een expositie van beeldende kunst bezocht. De muzikale begeleiding werd verzorgd door Oliver Jaeger op Spaanse gitaar en bandoneon, en Jan Dijker op Portugese gitaar. Samen treden ze op onder de naam Duo Fado Instrumental, hetgeen grotendeels verklapt in welke hoek hun muziek zich bevindt. Ilha Maravilha is hun tweede cd, die een goed beeld geeft wat je live kan verwachten van het duo: eigen composities, hier en daar afgewisseld met bewerkingen van bestaande nummers (waaronder een werkelijk fantastische uitvoering van “Hijo de la Luna“). Er wordt virtuoos en gevoelig gespeeld, de geluidskwaliteit is prima, en het materiaal wordt op een integere manier gebracht, met veel respect voor het genre. Waar het duo op deze cd wel een beetje mee worstelt is het overheersende geluid van de Portugese gitaar. Hierdoor wordt het zachtere, rondere geluid van de Spaanse gitaar flink weggedrukt in de mix. Maar los van dat kleine nadeel heeft Duo Fado Instrumental een prachtige verzameling akoestische wereldmuziek afgeleverd waar menig ‘professionele’ productie nog heel wat van kan leren…


mij=Eigen Beheer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top