Guy Sweens – The Legend of Ganesha

Guy Sweens - The Legend of GaneshaIk heb een groot zwak voor new age-muziek. En dan niet die cd’s gevuld met nerveuze walvisgeluiden of getingel op Tibetaanse klankschalen, maar van die ritmische, niets-aan-de-hand muziek, met af en toe een exotisch accentje. Een relatieve nieuwkomer in het new age-genre is de Limburger Guy Sweens (1971). Geïnspireerd door onder andere mixgoeroe Ben Liebrand hield Sweens zich tot eind jaren negentig bezig met het remixen en maken van dancemuziek. Toen hij de muziek van onder meer Karunesh ontdekte, ging het roer om: Sweens legde zich toe op het componeren van new age en wereldmuziek en richtte zijn eigen label Rivendel Records Limited op. In 2005 won hij de MG Music New Talent Competition, een wedstrijd georganiseerd door de bekende Engelse new age-muzikant Medwyn Goodall en diens platenmaatschappij MG Music, en later dat jaar verscheen zijn album Gaya of Wisdom, het eerste deel van zijn India-trilogie. In 2007 volgde Karmadeva en onlangs zag The Legend of Ganesha het licht, gebaseerd op het verhaal van Ganesha, de Hindoestaanse god met het olifantengezicht. Sweens maakt plezierige, vriendelijke new age, die vooral aanslaat in Amerika en Engeland. Tijdens het luisteren doemen onmiddellijk twee namen op: Karunesh en Medwyn Goodall. En terwijl vooral Goodall zichzelf de laatste jaren eigenlijk vooral aan het recyclen is (en Karunesh een klein beetje), klinkt Sweens nog lekker fris – zonder overigens al te verrassende wegen te bewandelen: veel op elkaar gestapelde synthesizers en talloze (al dan niet gesamplede) exotische instrumenten als de tempura, koto, belletjes, sitar en de tabla. Muzikale gasten zijn Medwyn Goodall en Sangit Om (oftewel de Duitser Stefan Petersilge). Hoewel de zeven tracks wel erg veel op elkaar lijken, hapt het allemaal heerlijk weg. De muziek van Guy Sweens is niet voor iedereen weggelegd: wie van authentieke wereldmuziek houdt, vindt zijn muziek ongetwijfeld maar slappe hap, terwijl liefhebbers van ambient en elektronica zich ongetwijfeld zullen storen aan de samples en het gladde Mike Oldfield-sfeertje. Ach, het is aangenaam dagdromen op de muziek van Guy – soms hoeft het allemaal niet zo moeilijk of ingewikkeld…


mij=MG Music

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top