Iron And Wine – Around The Well

Iron & Wine - Around The WellVroeger, toen ik nog veelvuldig tapes opnam, had ik de rare tic om de A- of B-kant zo op te vullen dat ik een link kon leggen met een A- of B-kant van een ander, eerder opgenomen, bandje. Vervolgens maakte ik er dan een mooi hoesje bij en zette ik die twee – glimmend van trots – naast elkaar. Zo had ik lange tijd een rij van meer dan een meter zij aan zij staan. Sinds ik meer geld heb en cd’s en lp’s koop kan dat (helaas) niet meer. Maar snuffelen naar links tussen artiesten die ik goed vind, die tik ben ik nooit meer kwijt geraakt. Ik krijg dan ook een bijzonder prettig gevoel als ik op het hoesje van Around The Well lees dat Iron and Wine op deze verzamelaar zijn versie van “Waiting For Superman” van The Flaming Lips aan mij als luisteraar. Ik zie dan gelijk verbindingslijntjes voor mijn ogen tussen deze twee artiesten die ik zeer waardeer. Bovendien zijn er ook eens “Such Great Heights” (Postal Service), “Love Vigilantes” (New Order) en “Peng! 33” van Stereolab. Nog meer lijntjes! Ik zou in het cassettebandjestijdperk een sprongetje van vreugde gemaakt hebben. Nu maak ik dit alsnog, maar dan om de uitvoeringen. Vooral zijn gestripte “Waiting For Superman”-versie is zo ontroerend fijn. Maar goed, daar heeft baardmans Sam Beam natuurlijk altijd al last van gehad. Lelijke liedjes lijken maar niet voort te willen komen uit de mond van deze man. Around The Well, waarop demo’s, covers en rarities zijn verzameld, laat dat maar weer eens overduidelijk horen. Het verbaast mij niets dat zijn demo’s ook altijd een schot in de roos zijn en allerminst misstaan naast de meer gepolijste studio-opnamen van de tweede cd. Maar dat dat zo was wisten we natuurlijk al van zijn eerste twee cd’s. Zijn zachtaardige fluisterstem en ingetogen gitaarspel lenen zich daar natuurlijk ook prima voor. Het maakt deze dubbel-cd uitermate geschikt als zoethoudertje tot een volgende studioplaat verschijnt.


mij=Sub Pop / Konkurrent

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.