Sonisphere 2009 – Vooraf

Begin februari dook er plots een filmpje op van Lars Ulrich met groot nieuws: de Metallica-drummer bleek samen met zanger James Hetfield, gitarist Kirk Hammett en bassist Robert Trujillo iets nieuws te willen proberen. Het viertal heeft reeds op alle grote festival in de wereld gestaan en was het blijkbaar zat. De grootste metalband van de wereld komt namelijk met een eigen festival: Sonisphere. Het idee doet erg denken aan Ozzfest van Ozzy Osbourne en stiekem heeft Metallica het ongetwijfeld ook afgekeken, maar minder indrukwekkend is het niet. Het festival komt in zes landen: Nederland, Duitsland, Finland, Zweden, Spanje en Engeland.
Metallica
Het Nijmeegse Goffertpark is op zaterdag 20 juni 2009 beginpunt voor de Sonisphere-tour. Kaarten kosten 75 euro (excl. servicekosten). Luxe kaarten (met parkeren, VIP-area (gratis drank) en gegarandeerd toegang tot het eerste vak) kosten 175 euro. Veel geld, maar hier krijg je wel Metallica, Slipknot, KoRn, Lamb of God, Down, Kamelot, Pendulum en Mastodon voor. Acht belangrijke namen in het genre.


mij=Door: Marz667
11.15 – 12.00 MASTODON
De iconen van Tool vroegen ze een aantal jaar geleden mee om samen een rondje door Europa te gaan maken. Wanneer een paar jaar later metalhelden Slayer hetzelfde voorstellen, je op alle grote festivals in Europa hebt gestaan en je alleen maar positieve kritieken krijgt, dan moet er een belletje gaan rinkelen. Toch zijn de heren van Mastodon op Sonisphere redelijk ondergewaardeerd als opener in de vroege morgen. Met zeven nieuwe nummers kwam dit jaar eindelijk Crack the Skye. De nummers zijn keer op keer complex, hoekig en bevatten thema's over monsters en andere wanschepsels.
Mastodon
12.20 – 13.00 PENDULUM
Pinkpop, Pukkelpop, Lowlands, Rock Werchter, Sziget en nu Sonisphere. De heren van Pendulum hebben de draaitafels ingeruild voor harde gitaren en zijn hierdoor de ideale festivalband geworden. De zeskoppige drum & bassgroep overbrugt de kloof tussen dance en rock, waardoor de Australiërs met hun live-set doen denken aan The Prodigy. Het zou wel eens de grote verrassing van Sonisphere kunnen gaan worden.
13.25 – 14.15 KAMELOT
Powermetal uit Amerika. De band Kamelot is regelmatig in Nederland te zien en dat is logisch, geen enkele band kan het genre zo goed vertolken als deze vijf jongens. Ze zijn al achttien jaar actief, hebben acht albums uitgebracht en hebben voor 2010 alvast een nieuw schijfje gepland staan. Hoewel gitarist Thomas Youngblood het enige originele lid van de groep is, weet de Noorse Roy Sætre Khantatat met zijn stem de groep al jaren naar een hoger niveau te brengen.
Kamelot, 16 augustus 2008, TT Circuit Assen
14.45 – 15.35 LAMB OF GOD
Na in verschillende zalen gespeeld te hebben, mag het vijftal van Lamb Of God voor het eerst een Nederlands festival aandoen. De heren hebben een drukke toer rond hun Wrath gepland en doen naast de Melkweg met hetzelfde gemak even het Goffertpark aan. De heren staan al jaren voor heerlijke thrashmetal en hier blijkt het nieuwe schijfje geen verandering in aan te brengen. Dit eerste Nederlands festivaloptreden zal vast geen problemen gaan opleveren.
16.00 – 17.00 DOWN
De band Down is vooral bekend als supergroep. Hierin schitteren namelijk leden van Pantera, Corrosion of Conformity, Crowbar, Eyehategod en Kingdom of Sorrow. De band van zanger Phil Anselmo is sinds 2006 plots weer actief en heeft – naast de handige kruiwagen – ook zelf een aardige discografie opgebouwd. In 2010 staat het vierde album van de heren gepland, en wellicht dat we in Nijmegen alvast een voorproefje kunnen horen.
Down
17.30 – 18.30 KORN
De heren zijn momenteel bezig met een nieuw album, en om de studio even te ontsnappen gaan ze langs een aantal grote festivals. De laatste jaren heeft het flink gerommeld aan het Korn-front, maar momenteel is de groep met drummer Ray Luzier weer helemaal terug. Ook zanger Jonathan Davis, gitarist James “Munky” Shaffer en bassist Reginald “Fieldy” Arvizu zijn uiteraard aanwezig in Nijmegen en weten als harde kern al zestien jaar succes te boeken met Korn.
Slipknot
19.00 – 20.15 SLIPKNOT
Dit gemaskerde gezelschap wist niet alleen de staat Iowa op de kaart te zetten, maar ook de nu-metal levend te houden. Grootgebracht bij Roadrunner Records en daar eigenlijk nooit meer weggegaan, heeft het negental vier albums op hun naam staan en is de status alleen maar toegenomen. Ook de muzikanten wisten buiten de band goed te scoren, naast het bekende Stone Sour met zanger Corey Taylor, was het vooral drummer Joey Jordison die goede zaken deed. De 34-jarige is live de absolute uitschieter en maakt ook zonder zijn masker carrière, dit achter de trommels bij o.a. Metallica, Korn, Ministry, System of a Down, Marilyn Manson en 3 Inches of Blood.
Metallica
20.45 – 22.45 METALLICA
Het kwartet leverde vorig jaar met Death Magnetic hun negende album af en wist hiermee gelukkig veel goed te maken. De discografie van de heren was namelijk redelijk ingekakt. Met single 'The Day That Never Comes' wist Metallica echter meteen weer alle aandacht op zich te vestigen. De band maakt al achtentwintig jaar muziek en heeft een ongekende status. Er is geen band die ook maar in de buurt weet te komen van metalhelden als James Hetfield en Lars Ulrich. Metallica is een graag geziene gast in Nederland en sluit de optredens regelmatig af met heftig vuurwerk. Ooit bij een concert van Metallica geweest? Dan weet je waarom.
Naast het bekijken van de acht grote acts, kunnen de festivalbezoekers ook zelf aan het werk gaan. Het publiek kan op een speciaal Guitar Hero-podium live een nummer van Metallica ten gehore te brengen. Hiermee maken ze kans op een Guitar Hero-optreden op het hoofdpodium van Sonisphere, nog diezelfde dag. Een droom dus, die werkelijkheid kan worden op zaterdag 20 juni 2009…

6 Comments

 1. Jan-Willem

  Ik ga er wel heen voor Metallica, maar afgezien van Mastodon vind ik de andere bands eigenlijk niet zo boeiend. Hopelijk weten de andere bands toch nog te verrassen, anders wordt het eerst Mastodon kijken, stad in, en terugkomen voor Metallica 😉

 2. heni

  nou, ik ben er geweest. Geluid was erg slecht. En voor de rest was het ook niet veel bijzonders. Tijdens Metallica naar huis gegaan. Dat riedeltje van de heren ken ik nu inmiddels ook wel

 3. Stonehead

  De hekken waren vrij klein geplaatst in het Goffertpark dit jaar. Het schijnt dat het aantal bezoekers tegenviel (25.000?). Ben benieuwd naar cijfers. Het was tenslotte ook alweer de derde keer in vijf jaar ofzo dat Metallica in de Goffert stond.
  Buiten die hekken (scheelt inclusief consumpties toch weer honderd euro) was de muziek nog tamelijk goed te volgen. Ik heb Korn gehoord, best genietbaar weer. Al heeft die band een eigen Death Magnetic nodig, want veel songmateriaal was natuurlijk stokoud.
  Verder leek het me een behoorlijk commerciële bedoening binnen. Waren er eigenlijk wel shirts te koop van andere bands dan Metallica of Slipknot, of überhaupt iets van onder de 25 euro?

 4. willem

  Ik vraag me af waarom de organisatie zo makkelijk weg denkt te kunnen komen met het cancelen van twee bands! Ik wil 2/9-de van mijn aankoop bedrag terug, maar dat gaat natuurlijk nooit gebeuren, voel me keihard genaaid door de organisatie.
  ook zeer irritant dat er gewoon te weinig pispalen waren.
  Geluid vond ik prima, metallica was super!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top