Bertolf – For Life

bertolf-for_life.jpgAls je in je eentje mooiere zeurliedjes kunt bedenken dan Keane op hun laatste twee platen, zegt dat dan iets over jou of over Keane? Feit is dat Bertolf Lentink uit Dronten precies weet wat ze op 3FM, 538 en MTV willen draaien: rijk gearrangeerde ballads met melancholische teksten, die zich prima laten meeneuriën maar ook niet storen op de achtergrond. Het enige nummer waarmee Lentink echt iets te melden heeft, “Monogamy (is on its way out)”, klinkt zelfs zo gezellig en aangekleed dat de treurnis van de tekst je in eerste instantie volledig ontgaat. Ook de weinige dreiging in “Broken Beyond Repair” is zorgvuldig weggewerkt. Het zou eens gaan rocken, zeg. For Life is typisch zo’n aardige radioplaat waarmee een serieus talentvolle muzikant zichzelf beperkt tot één soort liedje. Als u op dit stukje uitkwam via Google hoopte u vast op een bevestiging van uw vermoeden dat Bertolf zulke mooie muziek maakt. En inderdaad maakt Bertolf de gevoeligste muziek die op radiozenders als 3FM te vinden is. Maar dan vergeet u wel dat er op 3FM een hele hoop mooiere en betekenisvollere muziek niet langskomt. In plaats daarvan wordt Coldplay-achtige middelmaat grijsgedraaid. De muziekredacties durven niet anders, want de zenders worden afgerekend op luisteraantallen. En artiesten als Johan, Solo of Kim Janssen maken nu eenmaal geen muziek die ook geschikt is als product op de achtergrond. Of Patrick Watson, Get Well Soon, Ghinzu of Sigur Rós. Of zoveel anderen. Hoort u de gevoeligere Beatles-nummers eigenlijk wel eens op 3FM? Wees gerust, met Bertolf zit u niet verkeerd. Zolang we in een land leven waar mensen niet beter weten dan dat het liedje “Hallelujah” is geschreven door ene Lisa, moeten we heel blij zijn met een original als Bertolf. Geef die man een TMF-award!


mij=8Ball / Sony

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top