British Sea Power / Minco Eggersman

Vaak zijn soundtracks maar een beetje willekeurig bij elkaar geharkte tracks van (semi)bekende acts die, met een beetje geluk, nog net bij elkaar passen. Soms wordt er nog wel eens een nummer speciaal geschreven voor een film, maar het is eerder uitzondering dan regel. En dat de participerende acts in die muziek dan een eind afdwalen van hun normale repertoire is al helemaal ongewoon. British Sea Power en Minco Eggersman zijn twee voorbeelden van acts die wel dit aan durven en slagen in hun opzet: mooie muziek bij mooie beelden.
British Sea Power - Man of AranBritish Sea Power dwaalt nog het verst af van hun redelijk populaire geluid. Verwacht bij het luisteren van hun Man of Aran geen logische opvolger van het vorig jaar verschenen Do You Like Rock Music? Verwacht alles behalve dat zou ik bijna zeggen. De band heeft een oude documentaire (uit de jaren dertig) van een groep in afzondering levende vissers op de eilandengroep Aran voorzien van bijna geheel instrumentale muziek, die eerder geclassificeerd dient te worden als klassieke postrock à la Rachel’s dan als de indierock waar de band hiervoor vooral bekend om stond. Alleen de muziek zelf al is erg mooi en filmisch, maar het is vooral de combinatie met de zwart-wit beelden op de DVD die erbij geleverd wordt die erg bijzonder is. Het traditionele “Come Wander With Me”, in zijn eentje niet de sterkste track op de cd, krijgt in combinatie met beeld een bijzondere lading. De grap is dat de beelden van de tegen de elementen vechtende vissers zo krachtig zijn dat als je eenmaal de dvd bekeken hebt, je bij herbeluisteren van alleen de cd de zwart-wit film als vanzelf weer aan je voorbij trekt. En dat heb ik met, pak ’em beet, “(Everything I Do) I Do It for You” nou nooit gehad.
Minco Eggersman - OoitVoor Ooit trekt Minco Eggersman ook een iets ander jasje aan dan we van hem gewend zijn van zijn At The Close Of Every Day– en ME-werk. Zo ontbreekt de karakteristieke fluisterzang van Eggersman volledig en op bepaalde momenten op Ooit is de muziek nog verstilder en abstracter dan hij eerder deed. Bij vlagen komt het in de buurt van de ingetogen remixen van Leaves You Puzzled van At The Close Of Every Day. Ooit is een korte film van Jaap van Heusden die twee dagen uit het leven van de verstandelijk beperkte Jos en zijn moeder vertelt en waarin plots veel verandert voor Jos. De melancholiek die de beelden van Van Heusden oproepen, heeft Eggersman precies weten te vangen in de vaak korte sfeertekeningen. In de kortheid van de nummers zit ook gelijk een beetje het probleem van de muziek. Ze beluisteren zonder de beelden kan wel, maar je krijgt door de korte duur niet echt kans om met een nummer te vergroeien. Misschien dat het een goed idee is voor Eggersman om ooit nog eens de schetsen (en dat bedoel ik niet lelijk) op te rekken tot langere nummers, want voor mijn gevoel moet er meer uit te halen zijn. Nu boeien korte tracks als “Metro Naar de Rest van De Wereld” wel degelijk, maar roepen ook het verlangen op naar meer lengte. De combinatie cd/dvd verschijnt overigens maar in een gelimiteerde oplage van 1000 stuks.


mij=Rough Trade / Konkurrent

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven