Graham Coxon – The Spinning Top

Graham Coxon - The Spinning TopBlur is inclusief gitarist Graham Coxon weer bij elkaar. Dit is goed nieuws, want Blur was in mijn ogen in de negentiger jaren toch een van de beste Britpop-bands. Uit het werk dat Damon Albarn in vergelijking met Coxon de afgelopen jaren uitbracht, bleek de eerste toch duidelijk de meest creatieve in de band te zijn. Maar Coxon sloeg dit jaar terug met zijn verdienstelijke hulp aan het album van Peter Doherty. Ik had dan ook hoge verwachtingen van Coxon’s solo-album The Spinning Top. De vijftien(!) liedjes houden het midden tussen die van Nick Drake (opener “Look Into The Light”), The Beatles (denk aan hun “Blackbird”), Cat Stevens en uiteraard Blur. Coxon laat horen dat hij weet wat liedjes schrijven is. Voor het gitaarwerk gebruikt hij nauwelijks de elektrische gitaar en – helaas, helaas – dat wreekt zich. The Spinning Top duurt namelijk veel te lang (bijna zeventig minuten!). Na een liedjes of zes weet ik het eigenlijk wel en de hier en daar toegevoegde psychedelische (gitaar)geluiden redden de plaat niet meer. Ik word meegezogen in de verveling die op de loer ligt. Hier redden bekende namen als Danny Thompson, Robyn Hitchcock en producer Stephen Street niets meer aan. Coxon heeft een goede sparringpartner nodig om het maximale eruit te halen. Misschien iets voor Albarn. En hij moet schrappen in het aantal nummers, want het White Album-niveau is nou net weer wat te hoog gegrepen.


mij=Transgressive / Ada / Rough Trade

9 Comments

  1. Frank Declerck

    Misschien wist u het niet maar Graham Coxon heeft ondertussen al 6 cd’s waarvan de twee vorige overladen waren met gitaren en volgens mij even goed zo niet beter waren dan sommige blurplaten. Deze laatste plaat is trouwens een conceptplaat waarop hij met opzet zo veel mogelijk acoustische gitaar speelt. Jammer dat sommige recensenten geen moeite doen om wat op te zoeken over de artiest waarover ze schrijven.

  2. Ew.

    Ik ken de platen wel hoor, maar zie niet in waarom ik mijn mening over dit album moet bijstellen. En als hij met opzet de grenzen van wat ik aankan opzoekt, dan kan hij de recensie krijgen die hij verdient. πŸ˜‰ Verder lof hoor voor de man, ben benieuwd naar de Blur-film die eerdaags uitkomt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top