Ron Boots – Beyond the Boundaries of Twilight

Ron Boots - Beyond the Boundaries of Twilight Als er iemand is te beschouwen als de ambassadeur en vaandeldrager van de elektronische muziek in Nederland, dan is het wel Ron Boots. De 46-jarige Brabander bracht in 1987 zijn eerste album uit (toen nog op cassette), was actief betrokken bij de stichting KLEM ter promotie van elektronische muziek, richtte in 1990 met Kees Aerts een eigen label op (nu bekend als het internationaal aan de weg timmerende Groove.nl), organiseert regelmatig concerten en is wekelijks te beluisteren met zijn Dreamscape-podcasts. En alsof dat allemaal niet genoeg is, brengt hij elk jaar één of twee albums uit. Beyond the Boundaries of Twilight is alweer zijn 23ste solo-cd (als ik me niet vertel). Maak je borst maar nat voor een ruim zeventig minuten durende kosmische reis door het universum – en dit mag je letterlijk nemen, want Boots componeerde de negen tracks speciaal voor een optreden in het planetarium van Bochum, Duitsland op 24 mei. In ”The Story” doet hij met omfloerste stem en in aandoenlijk Engels uit de doeken wat je allemaal te wachten staat: ‘From the birth of the galaxy with the Big Bang to the times to come, when humans will travel to the stars themselves.’ Oftewel: aanzwellende synthpads, hemelse koren, gitaarsolo’s van Frank Dorittke (beter bekend als F.D. Project), tempowisselingen – precies zoals het hoort en helemaal Ron Boots. Opvallend is het dance-achtige ”Sunrise on Farpoint station”, de meest uptempo track van het album, (dat laat horen dat Ron niet alleen maar in het analoge verleden leeft) en het bijna symfonische, acht minuten durende ”Giants in the Skies”. Als er ooit een goed moment is geweest om kennis te maken met de muziek van Ron, dan is het wel nu – mits je natuurlijk niet wordt afgeschrikt door nummers die met gemak tien minuten duren en bevolkt worden door pulserende sequencers en een af en toe opduikende gierende elektrische gitaar. Vernieuwend of origineel is Beyond the Boundaries of Twilight bezwaarlijk te noemen, maar het is wel een solide album van de beste elektronische muzikant van Nederland. Als extraatje kun je overigens voor vijf euro de cd Boundary Tales (gelimiteerd tot 400 exemplaren) in huis halen, met aanvullende ‘spacy’ muziek.


mij=Groove.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven