The Ukrainians / Kasba / Legends Of Benin

De zomervakantie komt weer in zicht en het leek mij tijd om eens wat verre muzikale reizen te maken als ware ik een File Under-vakantieman. Misschien dat je je voordeel ermee kunt doen als je nog niet precies weet wat je gaat doen, maar het belangrijkste is: lees de kleine lettertjes.
The Ukrainians - DiasporaDe eerste locatie is Oekra�ne. Het land ligt in Oost-Europa en maakte in het verleden deel uit van de Sovjet Unie. Als je deze dan combineert met die prachtige Russische koren in combinatie met de zogeheten Balkanmuziek dan kom je een heel eind in de richting hoe de cd Diaspora van The Ukrainians klinkt. Als ik echter e.e.a. goed bestudeer dan blijkt het thuisland van de band Groot Brittannië te zijn. Hier leeft Pete Solowka (gitarist en lid van de Wedding Present), en hij liet zich inspireren door zijn vader die kennelijk van Oekra�ense komaf was. De belangrijkste andere persoon in de band is Len Liggins. De band bestaat overigens al sinds 1988 toen ze een sessie bij John Peel opnamen. Als je goed luistert naar de muziek met teksten in het Oekra�ens dan hoor je ook de Westerse invloeden. Fijne plaat trouwens, maar naar Oekra�ne hoeft de reis dus niet te gaan. Sterker nog de band komt in ons land en wel op 16 augustus op Folkwoods in Eindhoven.
kasba-darna.jpgMijn tweede reis gaat naar Marokko. Gooi in gedachten de temperatuur een paar graden hoger, denk aan al die bezoekers die door de eeuwen heen het land via de Middellandse Zee bezochten en hun invloeden achterlieten. Dit resulteert dan in een warm bad waarin je je thuis voelt. Schijn bedriegt ook hier, want de band Kasba komt gewoon uit ons eigen land. Maar de belangrijkste man Sami el Ghousli is wel een Marokkaan. Dat verhaal rond die dubbele paspoorten kennen we inmiddels al. En aan de namen van enkele andere bandleden te zien komen er meer uit dat land. In Marokko schijnen ze overigens erg succesvol te zijn. Verder zijn er zangers ingehuurd uit India en Ethiopië. Het gaat echter om de muziek. De crossover van muziek (jazz, rock, rai, gnawa) uit diverse windstreken met als hoofdingrediënt Noord-Afrika levert op Darna (wat zoveel betekent als mijn huis) een prima schijf op die klinkt alsof het akoestische orkest dit in een keer ingespeeld heeft. Het mooiste vind ik nog de trompet en saxofoon die mij als het ware naar ze toe zuigen. Vanaf 5 juli toeren ze door ons land.
va-legends_of_benin.jpgOnze derde en laatste reis gaat ook naar het Afrikaanse continent en wel naar Benin. Hier komen songschrijvers vandaan als Antoine Dougb�, El Rego, Honor� Avalonto en Gnonnas Pedro. Nooit van gehoord waarschijnlijk, maar ik kan je verzekeren dat ik helemaal weg ben van ze. Bij de muziek zie ik grote dancehalls voor me waar iedereen helemaal uit zijn dak gaat. Uiteraard is er een typisch Afrikaans geluid, maar je hoort dat de zwarte slaven van gigantische invloed zijn geweest (en nog zijn) op de Westerse muziek. Denk hierbij aan reggae, soul, funk, e.d. Het is een groot opwindend feest met verrassend sterke trompetters en organisten. Maar reis nu niet meteen af naar Benin, want de opnames zijn afkomstig uit de periode 1969-1981. Benin schijnt overigens de geboorteplaats te zijn van de Voodoo en het geweldige label Analog Africa leverde met Legends Of Benin een vijfde album af in de serie die overigens van prima geluidskwaliteit is. De release is geen reden om nu meteen maar af te reizen naar Benin, maar een prima aanleiding om je eens nader te verdiepen in het land waar naar ik vermoed nog veel meer moois vandaan komt.


mij=Zirka / Sonic & LC Music & Analog Africa / Clearspot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.