Chaplin Harness – Chaplin Harness

Chaplin-Harness.jpgEigenlijk is het wel toepasselijk dat de website van reissue-label Gear Fab er nogal eens uit ligt. Voor informatie over de bands waarvan ze de verloren gegane of onbetaalbaar geworden platen opnieuw uitbrengen moet je ook regelmatig de diepste krochten van het internet afstruinen. En zelfs dan is het resultaat vaak maar mager. Zoals bij Chaplin Harness, een band waarvan niet veel meer boven tafel valt te halen dan dat ze uit New Jersey komen, dat hun debuutplaat in 1969 is opgenomen en waarvan oorspronkelijk niet meer dan 50 exemplaren – een testpersing – het daglicht zagen. Elk van die exemplaren is uiteraard een vrijwel niet te betalen verzamelaarsobject geworden. Later schijnt er nog eens een reissue van gemaakt te zijn, maar nu is er dankzij het eerder genoemde Gear Fab een ook voor de normale liefhebber betaalbare cd en lp op de markt. Alle elf originele tracks, met als bonus de single-versie van hun minor classic Dit Dewey Man. Eén bandlid duikt later op als meestergitarist Rick Iannacone, werkend aan de zijde van Miles Davis. Maar in Chaplin Harness legt hij zich niet zozeer toe op jazz, maar op zwaar op een Hammondorgel leunende, psychedelisch groovende proto-rock. De jazz is al wel een beetje te ontdekken door de voor rock curieuze gitaarsolo’s, maar meerendeels is het vet groovende, op funk en psychedelica leunende powerrock op deze titelloze plaat. Verpakt in een spuuglelijke, maar begin jaren zeventig ongetwijfeld uiterst hippe hoes.


mij=Gear Fab / Clearspot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top