Efterklang & The Danish National Chamber Orchestra – Performing Parades

Efterklang & The Danish National Chamber Orchestra - Performing ParadesAls ik er nu, een maandje later, op terug kijk, dan vond ik op Vlieland Efterklang het fijnste concert dat ik dat weekend zag. Het was best wonderbaarlijk dat ze zo goed speelden, want de band vertelde dat ze een tijd lang niet live gespeeld hadden. Meestal is een band dan nog wat roestig, maar Efterklang dus niet. Ze waren ook veel zelfverzekerder, extroverter en op het publiek gericht dan de vorige keer dat ik ze zag. Dat maakte het zo aangenaam. De muziek was natuurlijk altijd al geweldig. Dat bewees hun laatste plaat Parades wederom. Dat dat album nog mooier kan worden blijkt wel uit Performing Parades. Op deze cd+dvd slaat Efterklang de handen ineen met het Deense Nationale Kamer Orkest. Prachtig wat voor extra swung zo’n toevoeging, van veertig man begeleiding, aan de muziek kan geven. Aangedreven door een orkest wint Efterklang nog meer aan kracht en krijgen de nummers meer dynamiek en power. Grappig is dat alle orkestleden allemaal getooid zijn met papieren kabouterhoedjes, wat het geheel een beetje een sprookjesuitstraling geeft. Helemaal omdat er maar schaars belicht wordt in de studio waar de opnames plaatsvonden. Dat sluit natuurlijk perfect aan op de toch al feeërieke muziek van deze Deense helden. En het mooie is, wat al een geweldige indruk maakte bij de originele cd-opnamen, wint aan kracht bij de live-opnames op cd en wordt verbluffend in combinatie met de beelden van regisseur Benjamin Hesselholdt. Jammer dat ze die hele meute niet bij zich hadden op Vlieland, dan was het misschien zelfs wel geëindigd in mijn live top-10 aller tijden.


mij=Leaf / Konkurrent

2 reacties

  1. Eddie Baby

    Het was inderdaad prachtig. Ook mijn hoogtepunt op Vlieland. Vooral het mooie contrast tussen de knullige uitstraling van die jongens (voor de bassist met snorretje, prachtig) en de wonderlijke muziek. En erg sympathiek. De plaat Parades daar gekocht, maar vind ik wat moeilijker door te komen. Deze combinatie van hoe het live is en de plaat is zoals ik het toen gehoopt had.

  2. Dennis

    Gisteren in Paradiso was het geweldig en wat een ontzettend sympathieke band is het ook… Zeker een optreden in mijn live top tien van dit jaar… Na het concert deze live cd/dvd ook gekocht en die nestelt zich met zekerheid in mijn jaarlijstje van 2009!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven