Fuck Buttons

Wie nog nooit van ze gehoord heeft zal zich vast afvragen welke band zich in hemelsnaam Fuck Buttons noemt. Andrew Hung geeft toe dat de naam wel een beetje een obstakel is, maar dat is niet anders. De twee hadden ook nooit verwacht zo veel met hun muziek bezig te kunnen zijn. Na hun veelbesproken debuut Street Horrrsing is er nu het tweede album Tarot Sport, geproduceerd door niemand minder dan Andrew Weatherall, die volgens Hung sinds zijn dagen als arbeider nooit meer zo uitgeput is geweest als bij het maken van dit album. Het opnemen was een intensieve maar ongelofelijke ervaring, met veel inbreng en samenwerking van alle drie. “Elke avond kwam ik thuis en viel ik meteen in slaap.” zegt Hung. “Het was erg intens, maar gaf zeker voldoening.”
Fuck Buttons


mij=Interview: Saskia
Het opnemen van Tarot Sport heeft overigens maar twee dagen gekost, met nog twee en een halve week om te mixen. “Erg kort ja, twee dagen. Maar het spelen van de muziek is erg makkelijk. Het is niet opzettelijk makkelijk hoor, maar hetgeen waar we ons vooral op concentreren zijn de structuren en geluiden, en de wisselwerking tussen ritmische en melodische elementen. Na één keer spelen was het wel goed, dus het was niet zo dat we een juiste take nodig hadden. Het meeste werk van het schrijven zit hem in het zoeken naar geluiden, wat wel weken kan duren zonder iets van zichtbaar resultaat.”
Het duo schrijft alles altijd samen, maar er bestaat geen speciale rolverdeling tussen de twee. Er kan daarom ook moeilijk een definitie aan Fuck Buttons toegeëigend worden, zegt hij. “De muziek gaat niet over mij of Ben maar om onze interactie. Het is belangrijk dat we samen zijn.”
Tussen live en opnemen zit geen groot verschil. “We doen in feite alles vanuit het live spelen, zo schrijven we onze nummers ook live. We jammen ze helemaal uit en maken het tot een geheel. In theorie zouden we na het schrijven van een nummer het daarna meteen live moeten kunnen spelen. Het is een interessante relatie. Maar we zijn erg ge�nteresseerd in de muziek zelf, het live spelen is leuk maar de muziek zelf is toch wel de basis van wat we doen.”
Toch is muziek maken niet het enige wat de leden van Fuck Buttons doen. Zo maken ze ook hun eigen artwork en video’s. “Ben doet het artwork en ik de video’s. Wat betreft de video's is de manier van werken erg gelijk aan die van het maken van de muziek: het vinden van elementen die we leuk vinden en die verfraaien. Voor de video’s deed ik dat ook zoals de opnamen van de pinguïn die ik erg leuk vond.” (in “Surf Solar”) “We zijn beiden erg actief, niet alleen muzikaal gezien.”
Fuck Buttons
De beelden en ietwat psychedelische elementen komen voort uit hun interesse voor herhaling, en de eigenschappen hiervan. Dit is ook de reden dat de nummers lang zijn, en ook altijd lang zullen blijven. “Wanneer herhaling op een goede manier gebruikt wordt is het erg hypnotisch en roept het beelden op. Om dit te laten gebeuren is er wel tijd nodig. We houden ervan om muziek te maken en de mogelijkheid om te praten over de beelden die het oproept. Van sommige nummers van ons nieuwe album zou ik het echt niet erg vinden om een half uur durende versies te maken. Sommige zijn erg krachtig qua beelden die het oproept.”
Beide leden van Fuck Buttons groeiden op in dezelfde stad, maar het was pas op de universiteit dat ze elkaar beter leerden kennen en tot de ontdekking kwamen dat ze een zelfde visie op muziek hebben, ondanks het verschil in muzieksmaak. “Ik hield erg van elektronische muziek, terwijl Ben meer naar hardcore en punk luistert. Ik heb dat gebied nog overigens nog steeds niet helemaal onderzocht. Het kwam allemaal samen toen beide stromingen noisy begonnen te worden. Op een bepaald punt werd de elektronica erg noisy, en ook hardcore en punk begonnen met structuren te experimenteren. Op dat moment begonnen ook onze muzieksmaken samen te lopen.”
Andrew Hung geeft toe niet erg ge�nteresseerd te zijn in gitaarmuziek. “Ik denk dat er bijna niks meer over is om te creëren met een gitaar. Alle geluiden die eruit komen zijn al eerder gemaakt, en het is het meest populaire instrument dus het doet me niet zo veel om dat te ontdekken. Er zijn vele andere dingen die geluid maken waar ik geïnteresseerd in ben, gitaar hoeft daar niet een van te zijn. Tijdens het schrijven hebben we allerlei dingen op tafel – er is niets dat we niet hebben – en we hebben eigenlijk nooit op enig moment dezelfde instrumenten. “
Inspiratie door andere bands of muzikanten zegt hij niet echt te kunnen noemen. “De manier waarop we op dit moment werken is zo vruchtbaar dat we niet verder hoeven te kijken naar anderen voor inspiratie.” En zo hoort het ook. De band staat op vrijdag 9 oktober samen met Health in de Melkweg en 10 oktober in Vera, mis dat niet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven