Grand Archives – Keep In Mind Frankenstein

Grand Archives - Keep In Mind FrankensteinMet zijn kenmerkende baard was Mat Brooke in het begin een van de boegbeelden van Band Of Horses. Nog voordat de band echt succesvol werd – maar wel vlak na het uit komen van hun tweede cd Cease To Begin – besloot Brook zijn eigen weg te gaan en richtte een nieuwe band op. Hij noemde die band oorspronkelijk Archives, maar doopte die al snel om tot Grand Archives. Ondanks alle wisselingen in de line-up van de mensen die achter ’em staan is de productie van Brooke niet stil gevallen. Keep In Mind Frankenstein is na de titelloze plaat van vorig jaar dan ook al de tweede plaat van Grand Archives. Vergeleken met Band of Horses klinkt Grand Archives een stuk meer in zichzelf gekeerd. Daar leent de zachte stem van Brook zich dan ook uitstekend voor. Op Keep In Mind Frankenstein schuurt Brook tegen country aan, maar weigert definitief de oversteek te maken. Dat maakt de cd boeiend. Bijvoorbeeld in “Lazy Bones” als er op de achtergrond een zachtmoedige post-rock gitaarpartij galmt terwijl de Brooke en zijn bandleden sereen meerstemmig samen zingen. Het maakt dat de track iets idyllisch over zich krijgt. Die tweede (of meerdere) stem zet Brooke vaker in en geeft de rustige muziek een fijne diepe klank. Overigens is dat misschien wel de enige kanttekening die je kunt maken bij Keep In Mind Frankenstein. Het kabbelt allemaal net iets te gemoedelijk door. Maar dat valt met gemak weg te strepen tegen de fijne weemoedige liedjes met de West Coast-klank waar Brooke een bescheiden meester in is.


mij=Sub Pop / Konkurrent

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven