Lou Barlow

Op de stoep voor Paradiso bots ik bijna tegen J Mascis aan. Hij kijkt me aan, ziet dat ik hem herken en slaat snel zijn ogen neer om verder te sjokken richting Leidseplein. Het is enkele uren voordat Dinosaur Jr voor de zoveelste keer in het 25-jarig bestaan van de band op het podium van Paradiso zal staan. De afspraak is niet met J maar met Lou Barlow, die na het concert een bizar berichtje twittert: ‘why is it always so good at the paradiso? because i’m on the apple..’.
Barlow’s nieuwe solo-album Goodnight Unknown komt binnenkort uit dus de tour met Dinosaur wordt aangegrepen om wat promotie te doen voor zijn echte passie, zijn solowerk.
Lekker gitaartje spelen!


mij=Interview: Blink
Ik las gisteravond in Juliana Hatfield's boek When I Grow Up dat ze ooit uit een opnamestudio het originele tekstvel van Freak Scene heeft gestolen. Wil je nog aangifte doen?
Heeft Juliana een boek geschreven? Echt? Dat wist ik helemaal niet. Dat vind ik echt knap. Ik zou het graag willen lezen. Het verbaast me trouwens helemaal niet dat ze die teksten heeft gestolen!
Kunnen we nog een boek verwachten van of over Lou Barlow?
Nee dat zit er echt niet in. Ik ben een beroerde schrijver. Kom nooit verder dan een paar onsamenhangende teksten. Ik hield vroeger wel dagboeken bij, maar die zijn echt onleesbaar. Eigenlijk schrijf ik altijd alles in de vorm van songteksten.
Je komt nu en ook in andere interviews als een extreem bescheiden persoon over, terwijl veel mensen je echt als een indie-icoon zien. Op je nieuwe album zing je zelfs ‘Modesty will prevail, but modesty won't provide'. Kun je ook té bescheiden zijn?
Dat nummer is gebaseerd op een toevallige ontmoeting met een buurman. Ik woon in een redelijk chique buurt en liep op een dag mijn huis uit en daar liep hij: groot, knap, gespierd, bruin, sportief, geslaagd. Ik voelde me toen nogal een nietig mannetje. Dit nummer gaat over alle excuses die ik kan bedenken waarom ik niet zo ben. Soms denk ik wel dat mijn bescheidenheid mijn carrière geen goed heeft gedaan, met bescheidenheid valt niet veel te verdienen. Aan de andere kant ben ik echt een rotzak wanneer ik probeer niet bescheiden te zijn. Ik ben dol op arrogante mensen, maar zelf kan ik er helemaal niks van. Het zit er gewoon niet in.
Je hebt een nogal onthullende documentaire opgenomen over hoe je laatste album ontstond. Je hebt een soort 9-to-5 baan als wereldvreemde kluizenaar in je eigen thuisstudio?
Die film werd gemaakt door een videomaker die een tijd bij me in huis heeft gewoond. Hij is ook onze babysitter. Ik heb de voice-over gedaan en dat duurde echt eeuwen. Het doet me goed te horen dat ik als een weirdo overkom in de film. Daar hoopte ik ook op. Vooral het stukje waarin ik kinderspeelgoed sloop om de mechaniekjes eruit te halen en de geluiden op te nemen komt waarschijnlijk vreemd over op mensen. Toch gaf het bepaalde nummers op mijn album een uniek geluid dat ik nergens anders kon vinden. Er ligt toch al veel te veel speelgoed van mijn dochter door het hele huis.
Ploing
Wat vind je dochter van je muziek?
Vreselijk. Ze vindt video's veel interessanter. Samen kijken we veel naar video's en haar favoriet is Lady Gaga. Zelf ben ik Lady Gaga ook steeds meer gaan waarderen. Haar muziek en clips zijn natuurlijk erg sexueel getint, maar toch ook wel heel bizar. Er zit een creativiteit in die me erg aanspreekt.
Heb je verder nog reacties op die documentaire gehad?
De eerste reactie die verscheen onder film was een zeer negatieve. Iemand schreef dat ik een talentloze mislukkeling en een slappeling was en dat er echt niemand enige interesse had in mijn nieuwe album. Die reactie hakte er nogal in. Ik was al helemaal klaar om een antwoord te schrijven, maar bedacht me toen dat het verspilde energie en tijd zou zijn. Waarom zou ik vijf uur besteden aan het formuleren van één alinea die waarschijnlijk niks uit zou halen?
Tijdens interviews bij je vorige album Emoh zei je het volgende: ‘I'm leaning toward creating my own mess with my next solo record. Working with others demands a certain amount of streamlining that I'm not into doing right now.' Toch heb je ook voor dit nieuwe album weer met diverse anderen samengewerkt?
Ja dat klopt. Het geeft maar weer aan hoe inconsistent ik ben. In de promo van dit nieuwe album staat dat Emoh mijn ‘career-redefining' album was. Voor zover ik weet heb ik nog nooit een carrière gedefinieerd! De samenwerking was dit keer wel iets anders. Waar ik bij Emoh anderen vroeg al vroeg in het proces volledige verantwoordelijkheid te nemen over bepaalde partijen, zoals de gitaarpartijen, heb ik bij dit album veel meer de touwtjes in handen gehouden en mensen verteld wat ik van ze verwachtte. Zo'n 75% van het album is volledig door mijzelf opgenomen. Wat dat betreft is dit een persoonlijker album geworden dan Emoh.
Woei! De held!
In juli lag je plotseling op je verjaardag in het ziekenhuis met hartritmestoornissen. Alles weer in orde inmiddels?
Ja hoor, er is niks gevonden dus volgens mij ben ik weer kerngezond. Ik ben gewoon een zenuwpees met een onregelmatig hartritme. Ze vroegen in het ziekenhuis of ik misschien recentelijk een lange vlucht had gemaakt. Mijn antwoord was dat ik eigenlijk nauwelijks tijd op de grond had doorgebracht! Waarschijnlijk kwam het vooral door de stress omdat we drie maanden gingen toeren met Dinosaur Jr en mijn vrouw te zwanger zou zijn om mee te reizen.
Het is wel bijzonder toevallig dat er op je nieuwe album een nummer met de titel “Have Faith in Your Heartbeat” staat.
Absoluut, daar zat ik laatst ook te denken. Het heeft er natuurlijk niets mee te maken, maar zeer zeker een bijzonder toeval.
De cover van je album is opvallend. Een soort aap- of katachtig beest op een paar zwevende wegafzettingen?
Iemand die ik ken vroeg me al in een vroeg stadium om de teksten van het nieuwe album en heeft hierbij allerlei illustraties gemaakt. Dit is er een van. Ik weet niet precies waar de link met de teksten ligt, maar 'veiligheid' is wel een enorme obsessie voor me geweest. Zeker nu ik een kind heb. Er is zoveel gevaar in de wereld, als ik niet oppas kan ik mezelf helemaal gek maken van angst voor alle gevaren waaraan mijn dochter kan blootstaan. Wellicht hebben de wegafzettingen daar indirect ook mee te maken.
Wat zijn je plannen voor de rest van dit jaar?
Eerst de tour met Dinosaur afmaken en daarna blijf ik een tijdje thuis. Er verschijnt nog wel een cd met outtakes van Goodnight Unknown. Daar ga ik zo'n duizend cd's van maken en verkopen via mijn website.

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top