Chuck Prophet – ¡Let Freedom Ring!

Chuck Prophet - ¡Let Freedom Ring!Chuck Prophet heeft in de jaren ’80 met het bandje Green On Red een onuitwisbare stempel gedrukt op de Amerikaanse alternatieve country rock. Het album Gas Food Lodging uit 1985 heeft zo langzamerhand de klassieke status bereikt. In de afgelopen vijftien jaar heeft Prophet als songsmid en producer talloze collega’s bijgestaan. Onderwijl bracht hij in gestaag tempo een kleine dozijn solo-albums uit, telkens van hoge kwaliteit, maar nooit meer met de urgentie van toen. De nieuwe plaat moest iets anders gaan worden. De singer-songwriter wilde een politieke kick-ass rock-‘n’-roll-plaat maken en wilde dat buiten de VS doen. Prophet stopte zijn Fender Telecaster in de achterbak, verzamelde zijn beste muzikantenvrienden en reed naar Mexico-City met de bedoeling in een paar dagen tijd een rauw en puur album te maken. Dat viel niet mee. Mexicaanse griep, een aardbeving en constant uitvallende stroom: het zat allemaal flink tegen. Maar ondanks -of dankzij- de ellende is het grotendeels een geslaagd project geworden. Het gitaarwerk in uptempo songs als de openingstrack “Sonny Liston’s Blues” en het titelnummer is adembenemend. Ook de langzamere nummers maken indruk, niet in de laatste plaats door de verhalende mild-geëngageerde teksten. Het album eindigt sterk met de mooie ballad “Leave The Windows Open”, maar een aantal minder spannende nummers doet de aandacht wat verslappen. Het gewenste kick-ass-rock-‘n’-roll-album is ¡Let Freedom Ring! niet geworden, maar wel een warme, pure en geïnspireerde plaat waarmee Chuck Prophet opnieuw zijn uitzonderlijke kwaliteit bewijst. Nieuw en verrassend is dat allemaal niet. Stiekem hoop ik dat hij dat onstuimige rock-n-roll-album alsnog een keer zal maken. De volgende dan maar?


mij=Cooking Vinyl / V2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven