Rain Machine – Rain Machine

Rain Machine - Rain MachineTV On The Radio kondigde een tijdje geleden aan een jaartje pauze te nemen. Niet dat betekende dat ze thuis gaan zitten. Tunde Adebimpe heeft onder andere een project met Mike Patton op stapel staan en Kyp Malone brengt gewoon zijn eerste solo-album uit. Niet onder zijn eigen naam, omdat hij die naar eigen zeggen niet vindt staan op een T-shirt, het is Rain Machine geworden. Is het volstrekt anders dan TV On The Radio? Natuurlijk niet. Malone lijzige stijl van zingen, op het randje van de ritmes, is volstrekt herkenbaar. Ook de experimenteerdrift is belangrijk voor Rain Machine. Wel is de instrumentatie van minder elektronica voorzien en de productie heel basic, waardoor het meer aan het debuut van TV On The Radio doet denken dan aan het tot in de puntjes afgewerkte Dear Science. Wel een belangrijk verschil is dat de gekte en de wilde uithalen minder aanwezig zijn. Het is alsof Malone meer op zijn stem en de melodie durft te vertrouwen. Of dat het simpelweg improvisaties lijken, zoals “Love Won’t Save You” of het elf minuten durende “Winter Songs”. Tegelijkertijd zijn de overeenkomsten groter dan de verschillen. Neem nou die stem. De meesten zullen alleen al daardoor afhaken, of het nu TV On The Radio is of dit Rain Machine. Wie de stem wel trekt – en daar ben ik er een van – zal als altijd geintrigeerd worden door de dwarse zang en even dwarse begeleiding. Een song als “Hold You Holy” had bijvoorbeeld prima een TV On The Radio-song kunnen zijn. Op dit album tapt Malone uit het van hem bekende vaatje. Met iets minder gekte, maar
gewoontjes is het nergens. Dat zou natuurlijk ook wat veel gevraagd zijn voor Malone…


mij=ANTI / Epitaph

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven