Katzenjammer – Le Pop

katzenjammer-le_pop.jpgDe toekomst voor de popmuziek leek me duidelijk: de vrouwen nemen de macht over. Dit dacht ik althans na het optreden van de vier Noorse dames van Katzenjammer op het Bevrijdingsfestival te Zwolle. Ik was verwonderd over het gemak waarmee ze van instrument wisselen, de variatie en originaliteit hierin (welke bassist wil nou niet zo’n basgitaar), de energie die de liedjes kenmerkt, de diverse stijlen die in hun muziek terug te horen is (van dertiger jaren cabaret to folkmuziek) en is een stuk leuker om te zien dan al die lelijke popmuzikantmannenbands. Ons land moest een jaar wachten op de officiële release van Le Pop. Ik dacht mijn slag te kunnen slaan bij een optreden in Nijmeegse Merleyn. Helaas, uitverkocht, zodat ik na een reservering in de platenwinkel nu eindelijk de schijf kan draaien. Ik ben echter perplex als ik door het boekje blader: de nummers zijn meestal geschreven door een man (ene Mats Rybo). Ik vreesde dat Katzenjammer een conceptband zou zijn en dat ik erin getrapt was, maar volgens mij is dit niet het geval: een van de vier dames zit namelijk in een andere band (The Fabulous Lightbulb Society) met diezelfde Rybo. Drie van de vier dames kennen elkaar overigens van een Noorse rockacademie, iets waar ik normaal al snel de kriebels van krijg wegens te bedacht, maar dit is de uitzondering. Wat heet, ik vind het een van de origineelste albums van dit jaar. En dat daar dan toch een man voor nodig is. Tja, zo onmisbaar zijn we dus kennelijk dus nog niet.


mij=Propeller / Munich

3 reacties

  1. Eric

    Wat is dit nou weer voor een recensie? Lekker belangrijk of er een man of niet aan meegedaan heeft. Lekker belangrijk waar ze elkaar van kennen. Je wordt toch geacht de muziek te recenseren? Dat laat je dan weer na…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven