Komrij & Gauthier – Dansen Op Spijkers

Komrij-Gauthier_Dansen-Op-Spijkers.jpgJe moet er tegen kunnen, het superieure chagrijn en het stemgeluid van Gerrit Komrij. Componist/producer/ontwerper Louis Gauthier is een liefhebber. Hij heeft elf gedichten van Het Komrij Wezen op muziek gezet. Uiteraard blijft het kenmerkende knerpende stemgeluid uiterst herkenbaar, maar met een beetje handig knippen en plakken past het keurig in de composities. De link tussen wat we horen en wat er op papier gezet is – de muziek en de teksten – is niet direct te leggen. Het zou zomaar kunnen dat het andersom ging en dat Louis Gauthier een aantal muzieklandschappen gemaakt had die als basis dienen voor de gedichten. De ironische, vaak romantische gedichten, vaak leunend op niet bepaald verheven woorden (strot, flop, eczeem, abces, enzovoort) krijgen geen muzikaal evenbeeld, maar het is dan ook nadrukkelijk geen hoorspel. We horen een soort Spinvis, maar dan meer leunend op modern-klassieke muziek en dance. Inventief, maar niet zo verrassend als het werk van Erik de Jong en met bovenal minder zolderkamertjesgevoel. Wel is het duidelijk dat er hoog is ingezet: Dansen op Spijkers is een soort Gesamtkunstwerk waar de componist niet alleen voor de muziek, maar ook voor de vormgeving zorgde en voor de filmpjes die het project begeleiden. Wel gevaarlijk dat een positief gevoel afhankelijk is van de voor- of afkeuring van Komrijs stemgeluid: ‘Verzen die martelen, regels die zeer doen’. Als je er tegen kunt is het prachtig.


mij=Zoem / De Bezige Bij

12 reacties

 1. Martijn

  ik ben het totaal niet met de onderste mening eens.
  ik vraag me dan ook af of degene de cd daadwerkelijk heeft geluisterd. ik heb m afgelopen weekend gekocht en vond het geweldig!!
  heb ook spinvis/vinkenoog in de collectie. veel minder dynamisch en muzikaal. deze cd raakt je en klinkt als muziek. erg mooi ontwerp ook.

 2. Leon

  Martijn Gauthier,Hans Gauthier,Karel Gauthier
  Die Gauthier, goed bezig, gezonde Hollandse
  namen ook 🙂
  (alsof iemand anders zich verder druk zou maken
  over de would-be producer EN componist EN vormgever)
  Ik heb de youtube filmpjes gezien en alles,werkelijk alles is er lullig en middelmatig aan. Had maar zo van Koefnoen kunnen zijn.
  Jatten is niet erg, maar doe het dan tenminste goed. Niet met trieste presets en plastic demo-loops uit 1998, in elkaar gezet met het harmoniegevoel van een Lidl afdelingschef en de funk van een assurantie-tussenpersoon.
  brrr…

 3. Martijn

  Wat is nu je probleem Leon.. Of moet ik zeggen Leon. E de Jong ;-)? Laat mensen gewoon hun mening geven zonder meteen zo ongelofelijk gefustreerd terug te reageren. Dat jij het niks vindt is jouw mening, niets meer, niets minder.

 4. Ramon

  “Niet met trieste presets en plastic demo-loops uit 1998, in elkaar gezet met het harmoniegevoel van een Lidl afdelingschef en de funk van een assurantie-tussenpersoon.”
  Hulde voor deze zin! We hebben onze File Under columnist! 😉

 5. Karel

  Volgens mij staat Leon behoorlijk gefrustreerd in het leven en hij zal tegen alles trappen wat niet past in zijn vaste (denk)patroon. Het feit dat hij zich, misschien als doorgewinterde spinvis-fan, in dergelijke bewoordingen zó afzet tegen een echt doordacht en doorleefd product zegt al genoeg. Niet alles aan en rond deze boek-cd kan namelijk slecht zijn. Nu worden ook al de youtube filmpjes erbij betrokken. Hoever kun je zakken? Wat heeft Leon eigenlijk in zijn leven gepresteerd op bij voorbeeld artistiek gebied? Niet zo heel veel denk ik, anders zou hij wel wat ruimdenkender zijn.

 6. Jan Peter

  En toen kwam het droevige bericht dat Gerrit Komrij overleden is. Een enorm oeuvre, helaas niet alles meer leverbaar, maar gelukkig is er een jaar of wat geleden een mooie nieuwe versie van zijn Verwoest Arcadie verschenen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven