Orchestre Poly-Rythmo De Cotonou – Echoes Hypnotiques, Volume 2

orchestre_poly-rythmo_de_cotonou-echos_hypnotiques.jpgDaar stonden de voodoo-mannen uit Benin dan: Orchestre Poly-Rythmo De Cotonou. Ze hadden voor het eerst een voet op het Europese vasteland gezet en het optreden op de Zomerfeesten in Venlo was de aftrap van hun tournee. Het weer was goed, alleen ‘s avonds werd het koud: en dat klopt niet met de warme klanken die ze produceren. Het gezelschap was ook kleiner dan op de hoes van The Voudoun Effect, het album dat aan de tour vooraf ging. Het schijnt dat niet alle mannen meer te vinden waren of -helaas- overleden. Muziek maken konden de overgebleven leden nog steeds, maar zo goed als op The Voudoun Effect vond ik het toch niet. Collega Blink noemde in zijn verslag van Incubate 2009 de band zelfs zorgen voor een wereldwinkelsfeertje, maar daarmee doe je ze echt tekort. De bandleden waren een paar jaar ouder geworden, maar het destijds marxistische Benin hield de band op hun hoogtepunt binnen hun landsgrenzen en dus verdienen ze respect en alsnog een kans. Het orkest is namelijk een geweldige band en dat laten ze ook op Echoes Hypnotiques, Volume 2, From The Vaults Of Albarike Store 1969 – 1979 horen. Vijftien nummers dit keer, die ook op dit album geluidstechnisch geweldig klinken. Wat weer opvalt is dat naast de te verwachten ritmesectie ook de blazers, het orgel en de gitaar een grote rol opeisen. Het is een groot swingend feest waarop diverse stijlen bij elkaar gebracht worden alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is: funk, latin, rock, soul en psychedelica. Wereldwinkelsfeertje, tja, als je het zo wil noemen. Ik zou het wereldsfeertje noemen.


mij=Analog Africa / Clearspot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven