The Movements – For Sardines Space Is No Problem

The Movements - For Sardines Space Is No ProblemWij hebben Wubbo Ockels, de Zweden hebben Arne Christer Fuglesang, die op 10 december 2006 geschiedenis schreef door als eerste Zweed een ruimtewandeling te maken. Eindelijk! Want het zag er jarenlang naar uit dat het er nooit van zou komen. Al vanaf 1992 stond Fuglesang in de startblokken. Hij werd opgeleid door de European Space Agency, was in Rusland reservebemanningslid voor de Russische Euromir 95-missie en werd eind jaren negentig ingelijfd door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Door uiteenlopende redenen bleef Fuglesang echter aan de grond en kreeg hij de bijnaam ‘de astronaut die nooit de ruimte ingaat’. Een bijnaam die hij veertien jaar later eindelijk achter zich kon laten. Het leven van deze Zweedse held staat centraal op het derde album For Sardines Space is No Problem van de spacerockers van The Movements. Het begint allemaal vrij rustig met “A birth under the northern sky”, dat wordt gedomineerd door plechtige orgelklanken, waarna zo tegen het einde kirrende babygeluiden opduiken – Fuglesang is geboren! Op “Mother Someday I’m Going To Be An astronaut” wordt het gaspedaal flink ingedrukt, inclusief energiek gedrum, synthesizereffecten, exotische instrumenten en een scheurende gitaar. “In the Footsteps of Gagarin” (een verwijzing naar Jouri Gagarin, de eerste mens in de ruimte) neigt naar Pink Floyd-achtige geluidstapijten, terwijl “Trapped on Earth” rustig begint, maar zich halverwege ontpopt tot een kosmische jamsessie van ongekende proporties. En dan zijn we nog maar halverwege. “Go Now My Friend (Out into Space)” is een redelijk rustige, chant-achtige track, en met “That’s the Wrong Bolt” zijn we beland in een baan rond de aarde: het nummer bevat NASA-dialoog over de ruimtewandelingen van Arne Christer Fuglesang. Het album sluit in stijl af met de ruim negen minuten durende epische instrumentale krautrocker “Ministers of Space” en het alle kanten op slingerende “The Grasp of the King’s Hand is Not Enough”. For Sardines Space is No Problem, verschenen op het Oostenrijkse Sulatron-label, is een origineel conceptalbum en ‘gefundenes Fressen’ voor liefhebbers van space- en krautrock die nog enigszins in de jaren zeventig zijn blijven hangen…


mij=Sulatron / Clearspot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven