Them Crooked Vultures – Them Crooked Vultures

Them Crooked Vultures - Them Crooked VulturesSupergroepen, ik ben er meestal geen fan van. De muzikanten hebben vaak teveel last van hun ego, en het is ook maar de vraag of ze hun beste materiaal ter beschikking willen stellen. Er is namelijk ook nog zoiets als die andere carrière. Qua marketing heeft Them Crooked Vultures het in Nederland in ieder geval prima gedaan. Elke rockliefhebber, en zeker die op Lowlands de ‘geheime act’ zagen, zal weten dat achter deze band Josh Homme (Queens of the Stone Age), Dave Grohl (Foo Fighters, Nirvana) en John Paul Jones (Led Zeppelin) zitten. De laatste marketingtruc was het lekken van het hele album Them Crooked Vultures via YouTube. Al is het bespelen van de media dat dit gebeurt, unieker dan het feit op zich. Aangezien ik de band al op Lowlands zag, wist ik al wel in welke hoek ik het moest gaan zoeken. Het is duidelijk de band van Josh Homme, al is het minder stoner dan zijn eigen band. Live was het goed om Grohl weer als een echte animal achter zijn drumstel te zien zitten, zoals ten tijde van Nirvana. Ook op dit debuut Them Crooked Vultures is te horen dat hij een geweldige drummer is zonder dat dit met vervelende drumsolo’s gebeurt. En als je dan Jones in je gelederen hebt dan zit het met de ritmesectie wel snor. Ik was bang dat het album een lange jam zou worden, mede doordat het album ruim een uur duurt. Er is echter wel degelijk aandacht aan besteed doordat Jones geregeld andere instrumenten, zoals de piano, bespeelt en mij zo bij de les houdt. Naast een stevige rockplaat zijn er ook uitstapjes richting psychedelica. Ik zou bijna zweren dat “Scumbag” van Cream is. Ik moet ook sterk aan het werk van David Bowie denken dat hij opnam aan het begin van de jaren zeventig. En aangezien de liedjes meer dan oké zijn, mogen ze van mij de titel ‘supergroep’ vanaf heden voeren.


mij=RCA / Sony

7 reacties

  1. Ew.

    Nooit gedacht dat ik op dezelfde lijn als Prikkie zou komen te zitten (;-)), maar ik vind het album helemaal niet lomp. Lomp vind ik het als er een geluidsmuur wordt opgebouwd, maar dat vind ik hier helemaal niet het geval.

  2. Stonehead

    Ik heb de plaat domweg maar eens gekocht, want ik werd best blij van de voorproefjes en het concert op Lowlands. Ramon riep elders al dat de plaat erg hard is opgenomen (loudness war etc.), zal het eens checken.

  3. Wim

    “Super” in “supergroup” is geen kwaliteitsaanduiding. Het heeft de betekenis van “boven” of “bovenop”. Een supergroep “overstijgt” en gewone groep, doordat een supergroep zijn leden peurt uit bestaande groepen. Of zoals wikipedia zegt: “a rock music group whose performers are already famous from having performed individually or in other groups.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven