VA – Retro Retry: Another Another Green World

VA - Retro Retry: Another Another Green World A universally acknowledged masterpiece, Another Green World represents a departure from song structure and toward a more ethereal, minimalistic approach to sound. Dat is de openingszin op Allmusic.com bij hun stukje over Brian Eno’s cd Another Green World. Wie het waagt zijn vingers hieraan te branden door een track hiervan te coveren verklaar je bij voorbaat al voor gek. Laat staan dat je even de hele cd gaat doen. Bij het Nederlandse Narrominded denken ze daar anders over. Net zoals ze in 2005 Evol van Sonic Youth integraal opnieuw hebben laten opnemen, laten ze nu een hele trits Nederlandse artiesten de veertien tracks van Another Green World onder handen nemen. Alsof het niets is en bij voorbaat gedoemd te mislukken zou je zeggen. Mooi niet dus, de insteek van alle veertien deelnemers getuigd van diep respect voor het origineel uit 1975. Maar de namen FFF, Polycorn, Legowelt, Rude 66, Coen Oscar Polack, Spoelstra, This Is Total War, Garçon Taupe, Nanko, Baba Electronica & DJ Lonely, Hakki Takki, Puin + Hoop, Hunter Complex en Hydrus zijn volgens mij dan ook stuk voor stuk flink beïnvloed door Eno. Natuurlijk klinken de tracks anders, ze dragen duidelijk de signatuur van de deelnemende acts. Ze klinken vaak ook moderner. Dat is gezien de razende snelheid waarmee de elektronische hulpmiddelen zich ontwikkeld hebben ook niet zo heel raar, maar Eno was zijn tijd ver vooruit, en dat maakt het gapende gat van twee decennia een stuk minder groot dan verwacht. Toch is het goed om te horen dat zelfs het anders zo doldrieste This Is Total War zich in houdt bij het titelnummer. Meesterlijk is Coen Oscar Polack’s draai aan “The Big Ship”, dat het jasje van de typische warme en bijna natuurlijke klanken van Polack prima staat. Maar de nieuwe Nederlandse jasjes staan eigenlijk alle Eno-songs goed. Ik ben benieuwd wat Eno zelf van deze Nederlandse hommage vindt.


mij=Narrominded

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven