Morphine – At Your Service

Morphine - At Your ServicePostuum verschenen platen geven mij altijd een beetje een ongemakkelijk gevoel. Niet alleen zit ik met de vraag of de overledene wel gewild had dat zijn muziek zo uitgebracht zou worden, maar ik zit er ook mee of ik wel onvoltooid werk wil horen? Morphine’s The Night is een van de weinige postume albums die mij echt kan bekoren. Het laat Mark Sandman in geweldige vorm horen. Een verschil met andere postume platen is ook dat de plaat van deze ‘Low Rockers’ al klaar was voordat Mark Sandman onverwacht instortte op een podium in Italië, er is niet meer aan geknutseld. Ook aan de opnamen van deze restjes dubbel-cd At Your Service is maar weinig geknutseld. Maar wat valt er ook te rommelen aan een line-up van saxofoon, drums, tweesnarige bas en zang? Weinig. Bijkomend voordeel bij Morphine is dat er altijd als de drie leden aan het spelen waren er wel een tape meeliep om een ander op te nemen. Het moet dan ook niet moeilijk geweest zijn om nog twee cd’s te vullen. In het verhaal in het cd-boekje wordt Sandman door drummer Billy Conway dan ook postuum genomineerd voor de titel van meest opgenomen artiest ooit. Wat opvalt, is dat de zogenoemde ‘B-kantjes’ maar weinig onderdoen voor de tracks die uiteindelijk verschenen op de studioalbums van de band. Vooral het spooky “Shade (I Know You Pt.4)” en het oosters getinte “Lilah II” zijn erg fraai. Toch vind ik dat uit de alternate versions blijkt dat eigenlijk altijd de juiste keuze is gemaakt bij het selecteren van de versie die voor de eeuwigheid vastgelegd is. Zo is de versie van “The Night” zoals die op de gelijknamige plaat uit 2000 verscheen wel mooier dan de net iets te ontspannen versie zoals die hier te horen valt. Erg fijn is het ook om naast Bootleg Detroit nog wat extra live opnamen van Sandman en zijn mannen uit 1992 en 1993 ter beschikking te krijgen, want ik zag Morphine helaas nooit live.


mij=Rhino / Rough Trade

6 reacties

  1. Metalmakker

    oooo wat een verrassing. Ik vond dit zo’n toffe band altijd. Heb ze wel twee keer gezien, sorry Storm (is er geen dvd?) en dat was beide keren fenomenaal. Dat ie in het harnas is gestorven is een schrale troost…

  2. Eddie Baby

    Zag ze ook een paar keer live (o.a. met dEUS in het voorprogramma in de W2). Fantastische band. Wel jammer van het oeverloze en knettestoonde ge-ouwehoer van M.S. tussen de nummers door. Wat kon hij ouwehoeren…

  3. Joyce

    In mijn herinnering regende het bij Morphine wel, maar toch niet stromend? Tijdens Buckley begon het al wat te druppen en daarna werd het wel erger, maar het was zeker geen waterballet. Eerder een passende drizzle of zo. Maar fantastisch was het zeker. Allebei trouwens!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven