Biffy Clyro

Een interview in de tourbus. Biffy Clyro bestaat uit slechts drie mensen, maar gelukkig is het alsnog geen probleem om heel veel rotzooi te maken. Of ik een biertje wil? ‘We stonden gisterenavond in België, dus ik heb enkel Belgisch bier voor je. We zetten zulke dingen altijd op onze rider, net als twee flessen wodka. We gaan dat natuurlijk niet allemaal daadwerkelijk opdrinken, maar dat nemen we gewoon mee naar huis. Leuk voor met de kerst.’ Het zijn niet alleen flessen wodka en lege zakken chips die de bus vullen, maar ook rollen tape. ‘We komen aan het einde van de tour en we worden hierdoor steeds vervelender. En dan gaan we uit verveling gekke experimenten doen, zoals hoeveel stukjes tape je nodig hebt om een menselijk lichaam op te kunnen tillen. Best interessant hoor. Het bleken trouwens acht stukjes te zijn.’
Biffy Clyro
‘Normaal drink ik ook niet voordat ik moet optreden’, zegt drummer/zanger Ben Johnston terwijl hij een flinke slok Leffe neemt. ‘Vroeger gingen we altijd helemaal los in steden als Amsterdam, veel blowen en drinken en daarna nog even optreden. Maar tegenwoordig probeer ik het bij twee biertjes te houden. Anders wordt het gewoonweg te moeilijk om nog geconcentreerd te drummen. ‘


mij=Interview: Marz667. Foto's: Cosmo
Nederland
Het drietal stond voor het eerste in Nederland op… ‘Waterpop! Dat weet ik nog heel goed. Ik had nog heel trots een festivalshirt gekocht en die kom ik soms nog tegen. We staan heel klein ergens onderin weggemoffeld. Grappig. Ik weet nog dat we ergens vroeg op de dag moesten spelen, maar dat vonden we helemaal niet erg. We hebben de rest van de dag in onze camper veel bier gedronken en joints gerookt. Het festival eindigde met vuurwerk en daar hebben we naar zitten kijken. Het was prachtig.'
Ze hebben dezelfde platenmaatschappij als Muse en toen Matthew Bellamy nog een voorprogramma zocht, was de keuze snel gemaakt. Ook in Nederland was Biffy Clyro het voorprogramma van Muse. ‘We vinden Muse allemaal een geweldige band en hun live shows zijn geweldig. Maar hun nieuwe album vind ik niet echt veel aan, maar dat moet je maar niet verder vertellen.'
Biffy Clyro, lekker zweten
Only Revolutions
Het opvallendste nummer en tevens single van Only Revolutions is “The Captain”. ‘Alleen had de regisseur van de videoclip blijkbaar het nummer niet echt begrepen. Want hoewel het ‘De Kapitein' heet, heeft het verder niks met piraten of zo te maken. Maar we zijn zeker tevreden over de videoclip hoor, het is een soort mini-film geworden.' Maar misschien waren de make-up, zwoele blikken en shirtloze bovenlichamen toch even wennen voor de rockers? ‘Zulke dingen zijn eigenlijk nooit afgesproken en ontstaan last-minute op de set. Dan krijgen we de vraag of we misschien onze shirts willen uitdoen. We doen het vervolgens met tegenzin. Onlangs hebben we allen ook shirtloos geposeerd voor een Duits muziekmagazine. En dat was voor ons ook de druppel, vanaf die dag doen we geen shoots of videoclips meer zonder shirts. Het is leuk geweest, we zijn natuurlijk geen boyband.'
De nummers op Only Revolutions zijn een stuk minder persoonlijk dan op Puzzle, wat door veel muziekpers werd aangehaald als negatief. ‘We maken geen muziek voor de fans, hoewel sommigen zouden zeggen dat dat fout is, maar we doen het omdat we het willen. En als band willen we niet steeds hetzelfde blijven klinken. Je kunt niet steeds gek en experimenteel blijven, uiteindelijk moet je jezelf ook verder gaan ontwikkelen. Ken je bijvoorbeeld de band The Locust? Hun gimmick is leuk voor een album, maar daarna moeten ze echt met iets nieuws gaan komen. Dat hebben we gedaan met Only Revolutions, met nummers die soms nergens over gaan.' Zo is de band geobsedeerd geraakt door paarden. Frontman Simon Neil heeft een aantal nieuwe paarden-tatoeages gezet en ook in de teksten komt het dier regelmatig terug. Waarom? ‘Geen idee.'
Wanneer we tegen het einde komen, blijkt de drummer niet helemaal zijn belofte te willen houden. ‘Misschien dat we vanavond wel gaan feesten en veel gaan drinken. We zijn aan het einde van de tour en zijn erg blij dat we terug naar huis kunnen. Ik heb mijn gezin al maanden niet gezien en het is vreselijk. Ook hebben we morgen een dag vrij, we kunnen er een leuk feest van maken vanavond!'

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven