Spiritualized – Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space (2009 Deluxe Edition)

Spiritualized-Ladies_and_gentlemen.jpgHet zal je maar gebeuren. Speel je samen met je vriendin in Spiritualized, gaat zij vreemd met -godbetert- Richard Ashcroft van The Verve en vertelt ze je doodleuk dat ze stiekem al met elkaar getrouwd zijn. En als je dan ook nog beschikt over een hypochondrische inborst vol zelfmedelijden, manisch depressieve trekjes en een meer dan gezonde interesse voor psychofarmaceutische chemicaliën, dan zijn de rapen flink gaar. Die hartenpijn inspireerde Spiritualized-voorman Jason Pierce om eens een serieus statement te maken over de pijn van de liefde. Nou, het punt is met verve gemaakt. Met een orkest met twintig muzikanten en daaroverheen een 120-koppig koor maakte hij er een kolossaal en weergaloos meesterwerk van. Zo, dat zal ze leren! In 1997 kwam het album Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space uit en datzelfde jaar stond ook voor mij in het teken van liefdesverdriet. Een beter moment was niet denkbaar om kennis te maken met het zwelgend psychedelische universum van Spiritualized. De perfecte soundtrack bij mijn eigen zielenpijn. Zoals Pierce zong over zijn gebroken hart, ondersteund door huilende strijkers en verheven koorzang, ja, zo voelde ik het ook. Ik kon hoop putten uit de magistrale wijze waarop de minutenlange manische lawaaikakofonie in het slotnummer “Cop Shoot Cop” langzaam getemd wordt door een lage, repeterende grondtoon om daarna volledig tot rust te komen. Als een zware aspirine, die langzaam gaat werken en de pijn verdrijft. Nu, twaalf jaar later, is mijn hart geheeld en ben ik alweer geruime tijd gelukkig in de liefde. Het album is in een geremasterde versie opnieuw uitgebracht. De Deluxe Edition gaat vergezeld van twee voor de fans interessante bonus-cd’s met alternatieve versies, demo’s en voorstudies. De cd’s zijn verpakt als pillen in een doordrukstrip, eigenlijk te mooi om stuk te maken. Het geluid is zo helder dat je tussen het shoegazen door de linkerschoen van de tweede violist kunt horen kraken en het is een feest om bij elke draaibeurt weer nieuw vernuft te ondekken in de composities. Tot mijn grote vreugde staat de titeltrack weer in de originele vorm op de cd, mèt het citaat van Elvis Presley‘s “Can’t Help Falling In Love”. Na al die jaren is de toestemming van de nazaten van Elvis er alsnog gekomen en kunnen we het nummer eindelijk weer horen zoals het bedoeld was. Ladies And Gentlemen… blijft een tijdloze pijnstiller, ook als je wèl gelukkig bent in de liefde. Magisch.


mij=ATP Recordings / Spaceman

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven