Torre Florim & Roos Rebergen – De Speeldoos

Torre-Florim-Roos-Rebergen_De-Speeldoos.jpgIn de categorie Leukste Kerstcadeau Van Het Jaar: de luxe uitvoering van De Speeldoos, het project waarin Torre Florim van De Staat en Roos Rebergen van Roosbeef samenwerken. Deze luxe, gelimiteerde en genummerde versie bestaat uit een werkende speeldoos (zo eentje die je op moet winden) waar de cd in verpakt is. Geef je met kerst niet alleen een geinige, ultra-analoge gadget, maar ook nog een EP’tje met zes van de wonderlijkste liedjes die dit jaar in Nederland uitgebracht zijn. De teksten zijn geschreven door verstandelijk gehandicapten, de muziek door Torre Florim en Roos Rebergen. Alsof ze het afgelopen jaar al niet genoeg succes boekten met hun eigen bands, zijn ook deze nummers bijzonder goed. De stijl ligt in de buurt van wat een band als Krang doet: sterk aan Tom Waits refererende liedjes vol tsjakke-boem-beats (Mag Ik Jou Even Lenen), polka-ritmes en melancholieke ontboezemingen (“Oud jaar”) en hartverscheurende hartekreten (“Jezus Is De Zoon van God”). De naïeve, oprechte teksten (‘Geef je geld niet uit aan onweer, maar geef het aan de armen’) passen naadloos in het repertoire van Roosbeef, om Torre Florim in het Nederlands te horen zingen – met zachte g – is vooral curieus. Ook zonder Speeldoos een bijzonder aardige cd.


Mij=Excelsior Recordings

11 reacties

  1. Eddie Baby

    Wel jammer dat de enige regel die je citeert (“Geef je geld niet uit aan onweer, maar geef het aan de armen”) precies de enige regel is die de verstandelijk gehandicapten NIET hebben geschreven. Deze regel heeft Roos toegevoegd.
    Verder een prachtige speeldoos, plaatje en project.

  2. Jan Peter

    @Eddie Baby: als voorbeeld van de mooie onbevangenheid in de teksten van verstandelijk gehandicapten citeer ik een regel die afkomstig is van Roos Rebergen. Ergo: de onbevangenheid van Roos Rebergen is dezelfde als die van een verstandelijk gehandicapte. Ergo… etc.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven