Kartasan – Another Profile

Kartasan - Another ProfileKartasan (uit Gent, België) is een nieuwe band op het inmiddels behoorlijk bekende Nederlandse label Excelsior. En wie Excelsior een beetje kent, weet dan meestal ook wel wat hij ongeveer aan muziek kan verwachten. In het geval van Kartasan kom je dan echter voor een verrassing te staan: Jan Vandecasteele en de zijnen maken weliswaar melodieuze popmuziek, die hier en daar associaties oproept met Antony and the Johnsons (“Oh My God”, “Helen”), maar vermengen dat vervolgens met latin jazz en funk. Waardoor een heel gevarieerde plaat ontstaat, die werkelijk prima in het gehoor ligt en bij eerste beluistering direct indruk maakt, maar die tegelijkertijd eigenlijk ook een duidelijke richting mist. De warme stem van Vandecasteele luistert prettig, en de regelmatig door strijkers en de blazers van The Killer Horns ondersteunde liedjes zijn bij vlagen heel fraai, maar de uitspraak van het Engels is bijvoorbeeld weer tenenkrommend, en de twaalf liedjes lijken niet echt een coherent geheel te vormen, met als meest opvallende nummer het funkende “Blame” en als goede tweede het croonende Sinatra-achtige “Fools Like Him”. Hoe je het ook wendt of keert, onze zuiderburen hebben wel weer een nieuwe ster aan het firmament van de eigenzinnige en originele popmuziek, zoals alleen zij dat kunnen. Met die instelling komt Kartasan er wel.


mij= Excelsior / V2

10 reacties

 1. Pjotr

  Party Conversation boekje uit 2004 bij
  de hand gehad?
  Zullen we in 2010 een keer niet meer automatisch roeptoeteren dat Excelsior altijd dezelfde muziek uitbrengt en dat alleen de Belgen “eigenzinnige en originele popmuziek” kunnen maken ?

 2. Joyce

  Dank je voor je reactie. Meningen verschillen nu eenmaal, toch? Het feit dat Excelsior altijd dezelfde muziek uitbrengt is wat mij betreft geen devaluatie of negatief oordeel overigens. Evenmin als dat de opmerking dat Belgen eigenzinnig en originele popmuziek maken per definitie betekent dat muzikanten uit andere landen dat niet kunnen.
  Ik ben geen Excelsior-hater en evenmin een liefhebber van Belgenrock.

 3. Pjotr

  och Lieve Joice,
  Voor Gr.R , die doorgaans in zijn eentje
  op Marillion staat te wiebelen, begrijp
  ik wel dat zZz, Blue Flamingo,De Staat,
  Spinvis en Triggerfinger allemaal hetzelfde
  klinkt. Weet hij veel. Maar jij moet toch
  echt beter je huiswerk doen en niet alles
  napraten. Probeer in dat licht ook eens
  wat minder hol en angstaanjagend nikserig
  recensentenjargon.”Een gevarieerde plaat die
  werkelijk prima in het gehoor ligt”,”Een warme
  stem die prettig luistert” Dat is vast allemaal
  goed bedoeld, en Gr.R. zal er vast ook heftig
  begrijpend bij knikken, maar het komt zo uit
  een NCRV programma uit 1954.
  “Met die instelling komt Kartasan er wel”
  brrr….kom op Joice, het is geen rapport.
  Je kunt veel beter, veel echter, veel geestiger.

 4. Joyce

  Even for the record: de naam is Joyce. En natuurlijk kan ik beter, maar speciaal voor mijn lezers gooi ik er af en toe een stukje als deze tussendoor. Om ze alert te houden, zogezegd. En verder is mijn abonnement op de VPRO-gids inderdaad slechts een dekmantel voor mijn voorliefde voor de NCRV!
  Zou het zo kunnen zijn dat je het met mijn mening niet eens bent?

 5. Anonymous

  Joyce, (er staat Joice onder het artikel dus vandaar)
  “Zou het zo kunnen zijn dat je het met mijn mening niet eens bent?”
  Dat zou kunnen als je daadwerkelijk een mening had.
  België=zuiderburen,
  sinatra=croonen,
  belgenpop=orgineel,
  pop+latin=gevarieerd,
  strijkers=bij vlagen fraai,
  warme stem=prettig
  etc.
  Je kunt er aan toevoegen dat de stem van Mika
  op Freddy Mercury lijkt of dat Lady Gaga best wel iets van Madonna weg heeft.Ook meningen. En van dezelfde veilige en nikserige soort. Dat Triggerfinger en Blue Flamingo blijkbaar dezelfde muziek maken is echter wel weer een uitzonderlijke observatie.

 6. Joyce

  Je moet toch beter lezen, Pjotr. Ik schrijf nergens dat de bands op Excelsior altijd dezelfde muziek maken. Ik gebruik het woord “meestal”, en dat is mijn mening. Er zijn naar mijn mening maar een paar bands op Excelsior die zich onderscheiden van de rest.
  Verder staat er ook “maar die tegelijkertijd eigenlijk ook een duidelijke richting mist.” Ook dat is een mening. Ik vind het vlees noch vis. Ja, de plaat klinkt prima, niks mis mee, maar hij mist wel richting, hij mist een eigen smoel, er worden geen keuzes gemaakt. Er staat verder dat ik het Engels tenenkrommend slecht vind en dat de liedjes geen coherent geheel vormen. Hoeveel meningen wil je nog hebben? Je kunt er natuurlijk ook maar precies in lezen wat je wilt!
  Oh ja, mijn naam: de schrijvers bij File Under schrijven vaak onder de nick die ze op internet vaker gebruiken. Zo ook ik. Maar mijn naam is Joyce, en onder die naam reageer ik dus ook.

 7. Pjotr

  o jee, heb ik weer. Ik zou zweren dat er :
  “Het feit dat Excelsior altijd dezelfde muziek uitbrengt is wat mij betreft…..”
  staat. Maar er staat natuurlijk wat anders.
  pfff. Malle boel he ?. Sorry hoor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven