Oceans With Tragedy

Wanneer je naar de cd-winkel loopt, dan vind je Oceans With Tragedy in dezelfde categorie als Gwen Stacy, Parkway Drive, Means en Emmure. Behalve het feit dat er nog helemaal niks is uitgebracht. De heren maken metalcore/hardcore en begon destijds met een gezellige vriendengroep en zonder drummer. Drummer Niels werd uiteindelijk weggepikt bij zijn oude band en het avontuur kon beginnen. Of toch niet? ‘Helaas niet, de bassist bleek uiteindelijk toch niet bij de band te passen qua muziekstijl. Een paar telefoontjes later hebben we Jacko gevonden. En ook hebben we besloten om zonder de tweede gitarist verder te gaan. Wat in het begin heel erg wennen was, omdat we vonden dat de nummers hierdoor veel leger klonken. Gelukkig hebben we een paar aanpassingen gemaakt en klinkt de leegte vooral bij de nieuwe nummers een stuk minder.’
De Dordrechtenaren geven toe dat de bandnaam niet echt een duidelijke betekenis heeft, wel gaan de meeste teksten over de oceaan. ‘Vandaar ook dat we iets met Oceans in de bandnaam wilden hebben.’
Oceans With Tragedy


mij=Interview: Marz667
Optredens
Het viertal staat bekend om hun goede optredens. En of je nu van melodieus of snoeihard houdt, ze brengen een hoeveelheid energie die je niet snel zult vergeten. ‘Ons grootste optreden was tijdens Breakdownfest in Limburg. We hadden al gehoord dat shows daar erg goed bezocht worden en een goede sfeer hebben, en dat werd ook even flink duidelijk gemaakt. We hebben ons erg vermaakt, maar eigenlijk houden we meer van kleine shows, in niet een al te grote zaal. Desnoods zijn er maar drie bezoekers. We krijgen vaak de reactie dat we mensen wegblazen die het niet verwacht hadden. Dat is een geweldig compliment. We proberen vooral energiek te zijn, niet zozeer dat we het hele podium trashen, maar ook het gevoel achter de stukken die gespeeld worden.'
Vooral het eerste live-optreden staat nog in het geheugen gegrift. ‘Dat was echt heel lachwekkend. Toevallig werden er opnames gemaakt tijdens onze eerste show, toen dachten we dat we goed bezig waren, maar nu lachen we die periode echt uit. Gelukkig hebben we onszelf duidelijk verbeterd en hoewel we het vaak ook zelf regelen, worden we langzamerhand steeds meer gevraagd. Zo zijn we bijvoorbeeld gevraagd voor de Europese tour van Before The Torn in februari.' Met de Portugese band gaan ze behoorlijk wat buitenlandse zalen af. Is het anders spelen voor buitenlandse mensen die minder bekend zijn met de band? ‘Het beste is om te denken hoe je bent begonnen. De mensen in andere landen kennen je totaal niet. Meestal als je begint met een bandje heb je weinig eisen, daar vragen we vaak dan ook zo goed als geen vergoeding.'
Plezier
De leden van Oceans With Tragedy vinden vooral plezier het belangrijkst. Maar hoelang kun je dat volhouden wanneer er geen geld in het laatje komt? ‘Als je er plezier in hebt en ook al word je niet groot, dan is het nog de moeite om door te gaan. We hopen natuurlijk dat mensen onze muziek kunnen waarderen en het tof vinden. Maar of dit nu duizenden of tientallen zijn, het maakt niet uit of het op kleine schaal blijft of misschien groter wordt. We proberen momenteel zoveel mogelijk te spelen, met veel last minute shows en zo weinig mogelijk afzeggingen. Verder doen we veel aan online promotie. Het helpt echt om je naam op forums achter laten, op muziekwebsites en dergelijke.'
Het leukste om in deze band te zitten is vooral de gezellig groep met vrienden. ‘We kunnen het onderling met elkaar erg goed vinden, natuurlijk hebben we ook soms een flinke discussie maar dat hoort er nu eenmaal bij. Het klikt in deze formatie erg goed.'
Muziek
De band is momenteel getekend door Come To An End Records bij onze oosterburen. De Duitse platenmaatschappij zal ook hun EP uitbrengen die gepland staat op 6 mei 2010. Het heeft op moment van schrijven nog geen titel, maar er is wel iets meer bekend. ‘We nemen de drums en de zang op op de Popacademie en de gitaar en bas gewoon thuis. Dit kan makkelijk omdat gitarist Patrick op de Popacademie studeert. Op deze manier hebben we weinig kosten en kunnen we de prijs van de EP ook lekker laag houden.' Alle nummers van EP worden al live gespeeld, maar hoe ontstaat nou zo'n nummer? ‘Meestal komt Patrick met een gitaarriff aanzetten en gaan we die langzaam uitwerken. Eerst de drums er bij verzinnen, dan langzaam van een riff een nummer maken en op het laatst de tekst er bij maken. De tekst word meestal gewoon geschreven door zanger Arthur.'
Wat kunnen we verwachten van het eerste officiële schijfje? ‘Onze nummers zijn geschreven met veel melodie. We proberen een goede mix te maken van melodie en brute riffs. Hiernaast vinden we vooral het gevoel achter de muziek belangrijk. We hopen dat mensen de mix van melodie en brute riffs kunnen waarderen. Want er is echt meer dan enkel breakdowns en 2-step.'
Met een Portugese band door Europa heen en een EP die binnenkort uitgebracht gaat worden, ziet de toekomst van het kwartet er rooskleurig uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven